Kijken, ruiken en betasten: alle nieuwe auto's van 2018 zijn te zien in Brussel

Nu Nederland geen nationale autotentoonstelling meer heeft, kunnen autoliefhebbers uitwijken naar de zuiderburen. Want op het salon van Brussel staan alle nieuwe modellen ter vergelijking.

Volledig scherm
Autosalon Brussel © Autogids

De beurs, die geopend is van vrijdag 12 januari tot zondag 21 januari, kent weliswaar geen wereldprimeurs, maar biedt toch genoeg leuks voor een dagje Brussel. Zo is er de nieuwe Mercedes-Benz CLS te zien, een Europese primeur, maar ook de pick-up X-Klasse. Een echte SUV is de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio – een 510 pk sterke luxe terreinwagen. De nieuwe Alpine A110 staat er, evenals de Audi A7 Sportback. Nog duurder zijn de Bentley GT, de BMW i8 Roadster, de Ferrari Portofino en de Bugatti Chiron.

Middenklassers

Maar het zijn niet alleen dure auto’s die worden. Zo is de nieuwe Dacia Duster te zien, de Volvo XC40, de C4 Cactus en het Franse luxemerk DS7 met zijn Crossback. Ook de nieuwe Mini ontbreekt niet, net zo min als de VW T-Roc, de Tiguan Allspace, de Suzuki Swift Sport en de nieuwe Nissan Leaf. De organisatie meldt trots dat alle in België verkrijgbare merken aanwezig zijn, met uitzondering van Infiniti.

Gedeelde mobiliteit

In een van de 12 hallen van het naast het Atomium gelegen Brussels Expo worden ook andere vormen van mobiliteit tentoongesteld. Denk hierbij aan hoverboards, carpooling, particuliere taxidiensten of deelwagens. Deze thematentoonstelling, die #WeAreMobility gedoopt werd, zal voor het grote publiek toegankelijk zijn tijdens de laatste vier dagen van het salon. Een andere primeur is een tentoonstelling over automobiele kunst en juwelen.

Motorrijders

De auto’s nemen de hallen 1, 3, 4, 5, 6, 7, 11 en 12 in beslag. De exposanten van gemotoriseerde tweewielers verhuizen naar de centraal gelegen hallen 8 en 9. Motorliefhebbers kunnen daar gratis hun baard laten trimmen in een ‘barber shop’ of stunts bewonderen door de motorrijders van de ‘Circus Trial Tour’.

Kinderen

In Hal 1 staan de meest prestigieuze merken. Daar is ook een tentoonstelling te zien over actieheld Michel Vaillant. Bijzondere aandacht gaat ook uit naar gezinnen met kinderen, met een grote ruimte in Hal 4 en een ‘Kids Tour’. Dankzij samenwerking met onder meer Disney krijgt elk kind een rugzak en strandlaken in de kleuren van ‘Cars3’.

Goedkoper online

Het autosalon is geopend van 11u tot 19u op weekdagen en van 10u tot 19u tijdens weekenddagen. Op vrijdag 12, maandag 15 en vrijdag 19 januari zijn de deuren geopend tot 22u. Tickets kosten 15 euro aan de kassa en 13,25 euro bij aankoop online. Parkeren kost vijf euro in Parking C. Meer informatie op www.autosalon.be.

Klassiekers

Liefhebbers van klassieke auto's moeten ook afreizen naar het zuiden. Zij kunnen van 11 tot en met 14 januari  terecht in het MECC in Maastricht. De beurs InterClassics is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande oldtimerbeurzen van Europa. Aan de hand van de 18 thema’s, die door de jaren heen gevoerd zijn, zal een unieke collectie van 18 topstukken gepresenteerd worden. Uiteraard wordt er ook een breed podium geboden aan alles gerelateerd aan classic cars, van onderdelen tot automobilia. Tickets kosten 16,50 euro.