Volledig scherm
© Hyundai

Kosten elektrische auto in Nederland en Noorwegen lager dan dieselauto

Elektrisch aangedreven auto’s zijn in Noorwegen en Nederland goedkoper dan traditioneel aangedreven wagens. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt het verschil in kosten in hoog tempo kleiner.

Dat stelt leasemaatschappij LeasePlan in de jaarlijkse Car Cost Index. Deze beslaat 21 landen en geeft in elk land een analyse van de kosten die gemoeid zijn met het hebben van een kleine auto of middenklasser.  De totale eigendomskosten betreffen alle kosten zoals brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud.

Overheidssteun

Tex Gunning, CEO van LeasePlan, zegt in een toelichting: “Het goede nieuws is dat berijders nu ook vanuit kostenaspect kunnen kiezen voor een elektrische auto. De kosten van elektrisch vervoer zijn meer concurrerend en steeds aantrekkelijker. Echter nog niet in alle landen. De Car Cost Index legt bloot dat beleidsmakers actie moeten blijven ondernemen op sleutelvraagstukken zoals belastingen en de beschikbaarheid van oplaadstations om zo een gedegen vervoersalternatief door heel Europa te bieden.”

Groen verplaatsen

Volgens LeasePlan is er vanuit de politiek permanente actie nodig om EV een vanzelfsprekend alternatief te laten zijn. De uitdaging is volgens de leasemaatschappij dat iedereen in staat moet zijn een elektrische auto te kopen of te leasen en zich voortaan ‘groen’ te verplaatsen. De meest recente cijfers over de eerste maanden in 2018 laten een nog positievere ontwikkeling zien in de kosten van elektrische auto's. 

Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit de  Car Cost Index

• De gemiddelde eigendomskosten van een auto variëren enorm in Europa; van €448/maand in Polen tot €761/ maand in Italië.

• Noorwegen is met €670/maand het enige land waar elektrisch rijden goedkoper is dan zowel rijden op diesel als op benzine; rijden op benzine kost daar €731/maand en rijden op diesel €722/maand.

• In Nederland zijn elektrische auto’s alleen goedkoper dan dieselauto’s; de maandelijkse kosten van een elektrische auto bedragen €829 vergeleken met €861 voor een diesel aangedreven wagen. Benzineauto’s blijven met €785/maand het goedkoopst in Nederland.

• In Noorwegen is het verschil tussen elektrisch rijden en rijden op traditionele brandstoffen het grootst. De gemiddelde kosten voor een benzineauto bedragen €731/maand en een dieselauto €722/maand. Dat is voor beide gemiddeld €200 duurder dan het Europese gemiddelde. Dat komt met name door wegenbelasting, de BTW heffing op benzine- en dieselauto’s en de hogere kosten van levensonderhoud in Noorwegen.

• Berijders van een elektrische auto besparen veel op brandstof; gemiddeld besteden ze €39/maand aan brandstof tegen benzinerijders €110/maand en dieselrijders €78/maand.