Volledig scherm
© Shutterstock

Meer dan de helft van alle autoritten blijkt extreem vervuilend

Automobilisten worden gedurende meer dan de helft van een gemiddelde rit blootgesteld aan gevaarlijke vervuilingspieken, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Emissiesystemen die in auto's zijn ingebouwd om schadelijke vervuiling te elimineren, hebben namelijk zo'n vijf minuten nodig om op bedrijfstemperatuur te komen. Dit resulteert in gevaarlijke vervuilings-pieken tijdens de opwarmfase, waaraan bestuurders en hun passagiers worden blootgesteld.

56 procent

Meer dan de helft van de automobilisten zit op die manier langer in de vervuilende fase dan in de fase waarin de systemen wel goed functioneren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in Engeland 56 procent van alle autoritten minder dan acht kilometer lang is. Zes procent is zelfs korter dan twee kilometer. 

Emissions Analytics

Statistieken van Emissions Analytics laten zien dat de tijd die in een auto wordt doorgebracht om deze korte afstanden af ​​te leggen - vooral in stedelijke gebieden - niet voldoende is om het systeem voor luchtvervuiling van een voertuig op te warmen en volledig te laten functioneren. 

Diesels beter

Dit betekent dat je voor een reis van acht kilometer met een gemiddelde snelheid van 50 km/u gedurende de helft van de reis van 10 minuten bent blootgesteld aan deze hogere vervuilingsniveaus. Opvallend detail: hoewel dieselauto's een veel hogere NOx-uitstoot hebben, zijn het naar verhouding benzineauto's die slechter presteren gedurende de eerste kilometers, zo bleek uit het onderzoek. 

NOx-uitstoot

Zodra de emissiesystemen optimale bedrijfsomstandigheden bereiken, daalt de NOx-uitstoot voor benzineauto's echter veel sneller, aldus Emissions Analytics. Milieuactieplan Global Action Plan zei dat er een gebrek aan begrip bij het publiek bestaat als het gaat om de impact van het gebruik van de auto tijdens korte ritten en de 'significante bijdrage' hiervan aan de luchtvervuiling.

7 miljoen doden

Hoewel Nederlanders gemiddeld vaker de fiets pakken voor korte stukken, is de kans klein dat ons land op dit gebied veel beter presteert. Uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 9 van de 10 mensen lucht inademen met een hoog gehalte aan verontreinigende stoffen. De WHO schat dat jaarlijks ongeveer 7 miljoen mensen sterven aan blootstelling aan vervuilde lucht.