Volledig scherm
De A40 in Essen © Stern

Meer kooldioxide door Duits autoverkeer

De uitstoot van kooldioxide door het autoverkeer in Duitsland blijft een stijgende lijn vertonen. Duitsers zijn niet uit hun auto te krijgen. Ze rijden meer kilometers dan voorheen en kopen weer zwaardere auto's

Het almaar groeiende wagenpark blies vorig jaar volgens het Duits Bureau voor de Statistiek 115 miljoen ton CO2 de lucht in. Dat is 6,4 procent meer dan in 2010 het geval was. De klimaatdoelstellingen lijken daardoor steeds moeilijker haalbaar.

Als oorzaken worden de voorliefde voor krachtige motoren en het toenemende aantal voertuigen genoemd. In totaal rijden er nu bijna 46 miljoen rond, 10 procent meer dan acht jaar geleden. Die groei is bovendien voornamelijk te danken aan de verkoop van diesels (een stijging van 35,1 procent). Er kwamen in die periode amper benzineauto's (plus 0,7 procent) bij.

De extra pk's, onder meer door de populariteit van de SUV, alsmede gereden kilometers (9 procent meer) doen de voortschrijdende techniek geheel teniet. De techniek zorgde voor minder vervuilende motoren, waaronder een nog beperkt aantal elektrische. 

Milieubeschermingsorganisaties en milieubewuste politici grepen de jongste gegevens meteen aan om maatregelen te eisen. De partij Die Linke wil dat er in 2030 alleen nog auto's de weg op mogen die geen kooldioxide produceren.

 1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
  video

  Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

  Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?
 2. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

  Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

  Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.