Volledig scherm
Op de A6 tussen Almere en Lelystad wordt een nieuwe kilometerbord geplaatst door Rijkswaterstaat. © anp

Meldpunt over invoering 130 kilometer

UpdateDe ANWB opent een meldpunt over de invoering van de nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Onduidelijkheden op de snelwegen of klachten kunnen bij het meldpunt kenbaar worden gemaakt, schrijft het AD.

De ANWB heeft maandag het meldpunt 130@anwb.nl gelanceerd.
De ANWB is bang dat voor veel automobilisten niet altijd duidelijk is hoe hard ze mogen rijden. Per 1 september gelden op veel wegen nieuwe snelheidslimieten. Met het instellen van de nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur veranderen op snelwegen de snelheidsbordjes. Bij de wegen waar 130 als limiet geldt, verdwijnen de bordjes en bij de '120-wegen' zullen ze verschijnen.

'Bovendien wordt door nieuwe onderborden een aantal uitzonderingen toegevoegd aan de limieten, zoals aangepaste snelheden overdag of juist 's nachts. De regel is dat er maximaal 130 kilometer per uur mag worden gereden, maar op het merendeel van de wegen is een uitzondering van kracht', aldus de ANWB.

De reacties die bij het meldpunt binnenkomen, worden verzameld en naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu gestuurd. Minister Melanie Schultz van Haegen verwacht dat er de komende tijd nog wegen bij komen waar de snelheid omhoog kan. Dat is onder meer het geval op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen waar nu 100 kilometer per uur als limiet geldt. Na plaatsing van schermen ter hoogte van Breukelen wordt vanaf december 130 rijden ook daar mogelijk.

De invoering van de hogere maximumsnelheid heeft volgens de KLPD zaterdag niet geleid tot extra ongelukken.