Met Bella op reis? Zo vervoer je honden (en andere dieren) goed in de auto
VIDEODe vakantie wordt nóg leuker zodra je favoriete huisdier ook mee op reis mag. Maar hoe doe je dat goed, met je hond (of andere dieren) in de auto? Met deze tips gaat het veiliger én gemakkelijker.
Delen per e-mail
Elke hondenbezitter weet het: bijna niets is zo lekker als uitwaaien met je trouwe viervoeter. Ravotten in het water, lange wandelingen over het strand of in het bos, samen genieten van de buitenlucht: het maakt het leven mooier. Maar hoe zorg je dat je huisdier veilig aankomt op de plaats van bestemming? Waar moet je op letten, wat zijn de regels in binnen- en buitenland en wat moet je vooral níet doen tijdens al die dagtripjes, weekendjes weg of lange ritten naar de zon?
In dit artikel richten we ons vooral op het vervoer van honden. Er zijn in Nederland weliswaar meer katten die als huisdier worden gehouden (naar schatting zo’n 3,7 miljoen tegenover 2,2 miljoen honden) maar over het algemeen reist de hond vaker mee in de auto. Bovendien gelden de meeste tips ook voor het vervoeren van andere huisdieren.
Regels
Om te beginnen is het goed om te weten wat de regels zijn. In Nederland is het vrij overzichtelijk: eigenlijk mag je zelf bepalen hoe je een dier vervoert, zolang je maar geen gevaar voor jezelf of voor andere weggebruikers veroorzaakt. Ga je echter de landsgrenzen over? Dan is het raadzaam om je goed in te lezen in de lokale regels. Per land verschilt het namelijk nogal wat er wel en niet is toegestaan.
In Frankrijk, België en de Scandinavische landen hanteren ze ongeveer dezelfde regels als in Nederland, maar in onder meer Duitsland is het verboden om honden los in je auto te vervoeren. Daar moeten ze óf in een speciale hondengordel zitten, óf in een gezekerde kennel, óf in de bagageruimte achter een veiligheidshek. Soms tref je een wirwar aan van regels: in Italië mag je één hond nog wel los in de auto meenemen, maar zodra je er twee of meer vervoert, moeten ze vast zitten. Een simpele zoektocht op internet doet wonderen, waarbij met name de (douane-) regels op de website van de ANWB een betrouwbare bron vormen.
In de bak
Voor het vervoer in de achterbak geldt: hoe beter de hond vast zit, hoe minder kans op problemen. Daarvoor kun je een standaard bench gebruiken die veel hondenbezitters ook in de woonkamer hebben staan, maar dat is geen ideale oplossing. Ten eerste moet je zo’n licht kooitje goed zekeren, bijvoorbeeld aan haakjes in de bagageruimte. Je wilt immers niet dat hij gaat schuiven. Ten tweede bieden deze relatief simpele (en betaalbare) benches geen optimale bescherming bij een eventuele botsing: door de klap kan de metalen constructie scheuren en de hond zich bezeren.
Er bestaan alternatieve, zachte transportkooitjes, maar ook die zijn niet aan te raden: het zachte materiaal biedt comfort, maar beschermt je dier nauwelijks tijdens een crash. Het is daarom beter om een specifieke reisbench te kopen, gemaakt van dikker aluminium en soms bekleed met extra zachte binnenbekleding zodat Bello minder blauwe plekken krijgt bij een ongeluk. Aan die stevige kooien kleven wel twee nadelen: ze nemen vrij veel ruimte in en kosten al snel meer dan honderd euro.
Overigens is het voor het in- en uitladen van de hond verstandig om een loopplank aan te schaffen die je op de drempel van de bagageruimte legt. Dat scheelt gesjouw, is beter voor de rug en gewrichten, omdat je hond minder springt én het voorkomt dat je lak of je bumper beschadigt door scherpe nageltjes.
Op de achterbank
Wanneer je jouw huisdier op de achterbank vervoert, is het opletten geblazen. Laat je hond sowieso niet los zitten, want je wilt niet dat hij bij een noodstop tussen jou en je rempedaal belandt. Zeker de hond liever in een speciale autogordel. ,,Er wordt onvoorstelbaar veel rommel verkocht”, zegt eigenaar Marcel Schuler van dierenwinkel Discus in De Lier. In zijn schappen hangen twee soorten hondengordels: de ene is aanzienlijk duurder dan de andere. Schuler: ,,We bieden tuigjes aan in het lagere prijssegment, maar die zijn vooral geschikt om je hond uit te laten. Ik zou die nooit gebruiken in de auto: daarvoor zijn de bandjes te dun en is de bevestiging niet sterk genoeg. De andere is daarentegen uitgebreid getest met allerlei botsproeven, dus die zou ik aanraden.”
Het is inderdaad raadzaam om niet te besparen op het type gordel. Op websites als AliExpress vind je ze voor 29 cent (!) per stuk, maar deze bieden hooguit schijnveiligheid. Tests van onder meer de Duitse TüV en de ANWB wezen eveneens uit dat goedkoop hier duurkoop is: de meeste ‘betaalbare’ gordels lieten zelfs los bij een botsproef. Kies dus voor stevige exemplaren met wat bredere banden en zachtere bekleding, die bovendien niet aan de nek van de hond vastzitten. Een stevig tuigje herken je trouwens ook aan z’n prijs: de exemplaren op de foto’s zijn onderdeel van de speciale hondenlijn van Skoda en kosten 99 euro.
Mobiele douche
Diverse autofabrikanten bieden tegenwoordig allerlei accessoires aan voor honden en hun baasjes: Skoda houdt het bij nuttige zaken zoals een beschermhoes voor de achterbank (130 euro), maar bij Land Rover kun je vele honderden euro’s kwijt aan hondengadgets. Neem een morsvrije waterbak (€ 66,50), een speciaal hondentuig met Schotse ruit (€ 36) of een mobiele hondendouche ter waarde van 299 euro. Overigens koop je voor een tientje een mobiele ‘campingdouche’ die ongeveer hetzelfde doet.
Voor het afspoelen van je hond verzon Ford tot slot nog een handige functie in de achterbak van de nieuwe Puma: onder de bagageruimte schuilt een diepe kunststof bak (de ‘Megabox’) met een uitstroomopening onder de auto. In de praktijk is het nog een hele uitdaging om te zorgen dat je harige vriend rustig in de box blijft zitten tijdens de spoelbeurt, maar met een beetje moeite spoel je zo wel het zand weg na een dagje strand. Daarna sta je wel diep gebukt de achterbak van de auto droog te maken, maar dat mag de vakantiepret niet drukken.
Auto op slot? Hond eruit!
Hoewel er al heel vaak voor is gewaarschuwd, sterven er in Nederland nog altijd tussen de vijf en tien honden per jaar doordat ze zijn achtergelaten in hete auto’s. Het dringende advies van de politie en de Dierenbescherming luidt dan ook: laat je hond bij warm weer nóóit achter in een hete auto. Ook niet voor heel even: honden kunnen hun hitte heel slecht kwijt waardoor hun bloed snel dikker wordt en ze al binnen een kwartier kunnen overlijden. Eigenaren die hun dier toch achterlaten zijn strafbaar en riskeren een boete. Zie je een hond in een hete auto? Sla niet zelf een ruitje in maar bel snel met 144, het landelijk dierenmeldpunt van de politie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Hondje urenlang in bloedhete auto op parkeerterrein TT-circuit Assen, maar geen bewijs voor dierenmishandeling
Een 52-jarige vrouw uit België moest maandag voor de politierechter verschijnen op verdenking van dierenmishandeling. Zij zou tijdens de TT van 2018 haar hondje meer dan vier uur in een bloedhete auto hebben achtergelaten op een parkeerterrein bij het circuit in Assen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. -
De goedkoopste camper ter wereld is ook de schattigste
Campers zijn populair, maar hét grote nadeel is dat ze vaak waanzinnig duur zijn. Behalve de Duitse Frosch dan, want die kost niet veel meer dan een goede fiets en biedt twee prima slaapplekken en een volwaardige keuken. -
PREMIUM
De nieuwste fietstrend is de gravelbike: lekker raggen over onverharde paden met je vrienden
We kennen al de mountainbike en de racefiets, maar hier is de nieuwste fietstrend: de gravelbike. Daarmee trotseer je elke ondergrond, van asfalt tot bospad en van kasseien tot karrenspoor. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’
-
PREMIUM
Fietsster Elly (76) uit het niets aangevallen door hond: ‘Hij beet me twee keer, de flappen hingen eraan’
Elly Beekhuizen ligt er wakker van, zó geschrokken is ze over wat haar zondagavond overkwam. Fietsend door Vathorst werd ze twee keer in haar been gebeten door een loslopende jachthond. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
PREMIUM
Prijzenoorlog aanstaande bij tankstations in grensregio door ‘Niederlockdown’
De prijzen bij tankstations in de grensregio gaan de aankomende tijd flink zakken, verwacht commercieel directeur Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie in Babberich. Hij vermoedt dat het dichtgaan van de grens een benzineoorlog in de grensstreek gaat veroorzaken.