Met de leaseauto op vakantie? Dit moet je weten!
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om met de leaseauto op vakantie te gaan. Wat veel leaserijders niet weten, is dat er allerlei beperkingen en regels kunnen kleven aan het privégebruik van de ‘auto van de zaak’. ,,Voorkom dat je problemen krijgt en zet de afspraken zwart op wit voordat je op vakantie gaat.”
Nu beduidend minder mensen met het vliegtuig op vakantie gaan, kiezen meer Nederlanders er voor om met de auto op reis te gaan. Wie de vakantieroute per leaseauto aflegt, doet er goed aan om de regels rond het gebruik van de auto vóór vertrek goed te controleren. ,,De praktijk leert dat er tussen de werknemer, werkgever en het leasebedrijf vaak onduidelijkheid is over wat wél en niet kan”, zegt Arjan Kleuver, accountmanager bij transportdienstverlener DKV.
Met sommige auto’s van de zaak mag je bijvoorbeeld niet eens in het buitenland rijden, waarschuwt Kleuver. Hij zette de beste adviezen voor vakantievierende leaserijders op een rij: ,,Het is goed om te weten wat je wel en niet mag van je werkgever. Het ene leasebedrijf staat bijvoorbeeld toe dat gezinsleden de auto ook besturen, terwijl anderen dat verbieden. Of je hebt te maken met een kilometerbeperking: sommige leaseovereenkomsten staan niet meer dan vijfhonderd privé-kilometers in het buitenland toe. Daar kun je vanuit Utrecht net Parijs mee halen.”
Dubbele lasten
Om problemen te voorkomen, zegt Kleuver, kan het slim zijn om de leaseauto thuis te laten en via het leasebedrijf een Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) aan te vragen. Dat kan flink schelen in de bijtelling, ofwel het percentage van de nieuwwaarde van de auto dat leaserijders bij hun inkomen moeten optellen (en waarover zij dus belasting betalen) wanneer zij privé meer dan 500 kilometer per jaar rijden.
Kleuver: ,,Tijdens de periode waarin je zo’n tijdelijk voertuig rijdt, komt de bijtelling voor je reguliere leaseauto stil te staan. Dat voorkomt dubbele kosten. Voor het tijdelijke voertuig kun je bovendien aparte afspraken maken over de bijtelling en andere kosten. Informeer hierover bij je werkgever, en zorg dat alles schriftelijk wordt vastgelegd. Het is de moeite waard om te regels even uit te zoeken, want ze kunnen per werkgever en leasemaatschappij verschillen.”
Voor wie een auto in de Private Lease rijdt, dus buiten de werkgever om, loont het eveneens om op de gereden kilometers te letten. Bij sommige contracten mag je bijvoorbeeld niet meer dan 10.000 kilometer per jaar rijden, waardoor een retourtje Italië zo maar de helft van je jaarkilometrage kan opslokken. Wanneer je boven het afgesproken aantal kilometers uitkomt, kan dat vervelende naheffingen met zich meebrengen.
Tankpas
Ook werknemers die van hun baas met de leaseauto op vakantie mogen, doen er volgens Arjan Kleuver goed aan om duidelijke afspraken te maken. ,,Heb je bijvoorbeeld een tankpas van de zaak? Zorg dan dat je weet of die alleen binnen Nederland of in heel Europa bruikbaar is. Wie betaalt de kosten van een tankbeurt over de grens? Ook als een werkgever toestemming geeft om in het buitenland te tanken, kan hij de kosten achteraf bij de leaserijder factureren of compenseren.”
Voor ondernemers met een leaseauto vanuit een eigen bedrijf verandert er eigenlijk niets in vergelijking met bovenstaande voorbeelden, besluit Kleuver: ,,Wat zij ook doen: het moet administratief kloppen. Heb je als zelfstandige geen zin om aan alle regelgeving rondom de bijtellingen en een TVL te voldoen? Dan adviseer ik om tijdelijk een auto te huren of te leasen op naam van de zaak. Zo kun je tegen relatief lage kosten tijdelijk een ander model gebruiken, misschien één met trekhaak, zonder veel moeite te hoeven doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ACHTER HET STUUR
Welke auto kies je als er een baby op komst is? Reinier en Natasja gingen voor deze ‘vrachtwagen’
In deze wekelijkse rubriek vertellen lezers over de auto van hun keuze. Deze keer dertigers Reinier en Natasja. Zij ruilen hun Skoda Citigo uit 2013 in voor een nieuwe Citroën C3 Aircross. Over een paar weken hebben ze namelijk een grotere auto nodig voor hun eerste kind. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Op vakantie naar een 'oranje' land: 'Haalt regering mij terug als ik strand?'
Een vakantie in coronatijd kan grote gevolgen hebben als het reisadvies van de vakantiebestemming, zoals nu voor Barcelona, ineens oranje kleurt. Voor het onbezorgde vakantiegevoel, maar ook voor uw loon. Zes antwoorden op vragen over wat er kan gebeuren als u tóch gaat. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?
-
VRAAG & ANTWOORD26
Waarom worden stillere banden niet verplicht?
‘Wij wonen aan een drukke en hoog liggende weg en vragen ons af waarom er geen verplichting is om stille banden te monteren’, aldus lezer Ad van de Wiel in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Auto’s worden steeds zwaarder en hebben dus ook steeds bredere banden nodig om het gewicht te kunnen dragen. Realiseren wij ons wel dat deze banden veel meer kabaal maken, zowel binnen als buiten de auto?’ -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
24
De weg is vrij: Duitsland heft blokkade tegen einde benzineauto op
Duitsland ligt niet langer dwars bij de uitfasering van personenauto’s op fossiele brandstoffen. Brussel en Berlijn zijn het eens geworden over het behouden van enige ruimte voor auto’s op synthetische brandstoffen.