Volledig scherm
© imago/imagebroker

Met oudere camper door Parijs vanaf juli verboden door diesel-ban

Wie volgend jaar met een oude VW-bus of camper op vakantie wil naar Frankrijk, moet met een grote boog om de hoofdstad heen. Parijs gaat halverwege volgend jaar op slot voor oude diesels.

Het gaat hierbij om dieselvoertuigen die voor 2001 zijn geregistreerd. ,,Dit is goed nieuws voor de gezondheid van alle inwoners”, zegt burgemeester Anne Hidalgo in de krant ‘Le Parisien’. Zij noemt het besluit ‘een overwinning voor de burgers’.

Concreet gaat het om het gebied dat wordt omsloten door Autoroute 86. Deze buitenste ringweg loopt rond de hele stad Parijs en een deel van de buitenwijken. Het verbod moet in juli 2019 in werking treden.

In de Franse hoofdstad zijn de voorschriften in de strijd tegen uitlaatgassen al zeer streng. Vorig jaar werden emissiestickers voor auto’s verplicht gesteld. Dieselauto’s met een eerste registratie vóór 2001 of een benzinemotor met het bouwjaar van 1997 en ouder mogen doordeweeks overdag niet overal meer komen. De voorschriften voor vrachtwagens en bussen zijn nog strenger.

Parijs is slechts een van de vele Europese steden waar bestuurders van een dieselauto het centrum niet of niet langer zonder beperkingen kunnen bereiken. De Noorse hoofdstad Oslo, bijvoorbeeld, sluit de straten af ​​voor diesels op dagen met een hoge mate van luchtvervuiling. Daarnaast overweegt de overheid om de komende jaren geen auto’s met verbrandingsmotor in het centrum toe te staan.

Ook in Barcelona en Madrid zijn er beperkingen voor dieselauto’s wanneer de luchtkwaliteit slecht is. In Londen moeten bestuurders van diesel- en benzineauto’s op werkdagen tol betalen. In Duitsland is er al een dieselverbod voor auto’s in Hamburg. Voor veel andere steden, zoals Berlijn, München, Frankfurt en Keulen, hebben rechtbanken rijverboden afgekondigd die vanaf volgend jaar worden ingevoerd.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?