De Hyundai Ioniq behaalde de maximale score van vijf sterren
Volledig scherm
De Hyundai Ioniq behaalde de maximale score van vijf sterren © Hyundai

Milieuvriendelijke auto kiezen moet makkelijker worden met nieuwe Europese test

Na EuroNCAP, bekend van de crashtests, is er nu ook GreenNCAP. Daarbij gaat het niet om de beoordeling van auto's op botsveiligheid, maar om milieuvriendelijke eigenschappen. De deelnemende Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en ANWB, maar ook universiteiten en overheidsinstanties, hopen dat het hierdoor makkelijker wordt een ‘schonere’ auto te kiezen.

Er zijn inmiddels twaalf auto’s op hun ‘groene’ rijprestaties getest en in navolging van de botsproeven zijn er ook sterren toebedeeld. Onderzocht werden twee elektrische auto’s, drie diesels en zeven benzineauto’s. De Hyundai Ioniq en de BMW i3, beide elektrisch, behaalden allebei de maximale vijf sterren. De Volkswagen Golf 1.6TDI, de Fiat Panda 0.9L en de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost scoorden het slechtst en kregen nul sterren.

Volgens de Consumentenbond, die bij NCAP is betrokken, gaat het om een realistische test. ,,De auto-industrie misleidde consumenten jarenlang met veel te optimistische verbruikscijfers. Het Volkswagen-schandaal maakte daarnaast duidelijk dat uitlaatgassen op de weg veel vervuilender kunnen zijn dan in het lab”, zegt Olof King van de Consumentenbond.

De test gaat nu nog alleen over rijprestaties. In de toekomst wordt ook gekeken naar de milieubelasting bij de productie van elektriciteit en uiteindelijk wordt het energieverbruik tijdens de hele levenscyclus van de auto meegenomen, dus inclusief het maken van de auto zelf.