Minister: Automobilist niet verplichten om overdag met verlichting te rijden

VIDEODemissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat automobilisten niet verplichten overdag hun lampen aan te zetten. Uit onderzoek blijkt dat zo’n plicht het verkeer wél veiliger maakt, maar dat die lastig te handhaven is.

20 reacties

 • Ruud De Vos

  2 maanden geleden
  In diverse andere landen Europese is het wel verplicht waar blijven we dan met 1 EU
 • Theo Boerboom

  2 maanden geleden
  Laat het voertuig in deze spreken en ghebruik de verlichting waar hij voor dient. Dat is consequent via licht de richting aangeven waar je heen wil(zie achterlicht). Soms zie je niet of een auto zich beweegt of niet. Met verlichting hef je die twijfel op, en kun je participeren op de verkeerssituatie. Dit geldt niet als je alleen het licht gebruikt wanneer het donker wordt. Sommigen rijden ze nog zonder licht in het donker. Duidelijkheid in het verkeer is geen overbodige luxe! T Boerboom
 • Ernst Kooijman

  2 maanden geleden
  Ik ben voorstander van verplicht met licht aan rijden. Hoe vaak ik zie dat er zelfs als het wat donkerder is of met slecht weer dat mensen geen verlichting voeren... Het kost niks meer en tegenwoordig heb je goede led verlichting En geen knipperlicht gebruiken is ook een een irritatie puntje. Maar dat is een andere topic.
 • Twan Hout

  2 maanden geleden
  Misschien de straat verlichting aan ,is ook een optie ,en wordt het echt donker dan die van de auto's ontsteken dat werkt ook besparend naar de autorijder toe
 • R.Nonnekes Nonnekes

  2 maanden geleden
  Zelf rij ik al vanaf 1976 met verlichting aan: veiligheid voorop. Het is onbestaanbaar dat een minister hier niet aan wil. Ik veel landen is het al járen verplicht (o.a. Scandinavië) en veelal is het een software-instelling bij nieuwe(re) auto's. Ik erger me wezenloos aan aan die mensen die verder niet nadenken en dus alleen met dagrijverlichting vóór rijden zonder te beseffen dat de achterlichten niet branden. Ook al die mensen zonder licht bij slecht weer. VERPLICHTEN!