Volledig scherm
© Sanoma Digital The Netherlands

Moet ik mijn banden vervangen?

Vraag & AntwoordIk rij sinds 2010 een Nissan Qashqai met zomer- en winterbanden. Ik ben nu toe aan de wissel naar zomerbanden, waarmee vanaf 2010 bijna 70.000 kilometer is gereden. Dit is dus nog steeds de eerste bandenset. Het profiel van de banden bij de laatste wissel in november 2018 was ruim 3,0 millimeter. Nu krijg ik het advies om vier nieuwe zomerbanden aan te schaffen. Is dat terecht? -Henk Mookus

Ik zou mij pas bij minimaal 2,0 mm diepte echt zorgen gaan maken, maar de leeftijd gaat hier zo langzamerhand wel een rol spelen. Negen jaar doorrijden is best lang, ook al rijdt u weinig. U bepaalt of u het veilig genoeg vindt of juist de hoogste veiligheid nastreeft, maar ik zou bij banden van die leeftijd geen risico nemen en het advies opvolgen.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.