‘Motorkleding helpt nauwelijks dodelijk motorongeval te voorkomen’
Goede motorkleding is belangrijk, maar kan de dood nauwelijks voorkomen als een motorrijder bij een ongeval betrokken raakt. Dat concluderen Duitse onderzoekers.
Delen per e-mail
Motorrijders zijn extreem kwetsbaar in het verkeer. Volgens het CBS kwamen in Nederland vorig jaar 42 motorrijders bij een ongeval om het leven. Gerelateerd aan het aantal kilometers is de kans dat een motorrijder in het verkeer overlijdt 21 keer groter dan bij een automobilist, heeft het Duitse onderzoeksinstituut ‘Unfallforschung der Versicherer’ (UDV) becijferd.
Het onderzoeksinstituut, een initiatief van de Duitse verzekeringsmaatschappijen, wijst op het geringe effect van beschermende kleding. Het instituut heeft de verwondingen van motorrijders bij ongevallen geanalyseerd en ook simulaties van ongevallen uitgevoerd.
„Het is duidelijk dat beschermende kleding onmogelijk in staat is om bij een botsing met de gebruikelijke rijsnelheid op een provinciale weg dodelijke verwondingen te voorkomen”, concludeert onderzoeksleider Siegfried Brockmann. Bij de dodelijke ongevallen blijkt dat de motorrijder meestal in de borstkas en in het hoofd zwaar gewond is geraakt. Volgens het Duitse onderzoek werken de gebruikelijke jacks en broeken - met extra verstevigde delen - adequaat bij een val op de rijbaan, zonder dat daar een botsing aan vooraf is gegaan. Maar bij een botsing op een obstakel, zoals tegen een auto of een boom, kunnen zij al bij rijsnelheden vanaf 25 km/u levensbedreigende verwondingen niet of nauwelijks voorkomen.
Brockmann wijst erop dat televisiebeelden van een vallende coureur tijdens motorraces een verkeerd signaal afgeven. Die bestuurders staan vaak na een heftige val gewoon weer op, maar dat is volgens Brockmann nu eenmaal het grote verschil tussen een extra beveiligd racecircuit en de openbare weg, die veel meer gevaren kent.
Zelf veroorzaakt
De belangrijkste oorzaak van ongevallen is - net als bij personenauto's - nog altijd de bestuurder. Daar valt dan ook de meeste winst te behalen, meent Brockmann. Circa twee derde van alle op provinciale wegen dodelijk verongelukte motorrijders hebben het ongeval zelf veroorzaakt, weet hij. De onderzoekers van het UDV hebben voor het eerst ook onderzocht in hoeverre het motorrijden in groepen meer risico's met zich meebrengt dan een solorit. Terwijl bij soloritten botsingen met auto's en trucks op kruisingen en bij invoegsituaties vaak tot ongevallen leiden, gaat het bij groepen motorrijders vooral om botsingen onderling en met tegenliggers. De belangrijkste oorzaak is dan te weinig afstand houden, maar ook is er sprake van groepsdrang bij inhaalmanoeuvres.
Siegfried Brockmann van het UDV is pessimistisch en ziet nauwelijks kans voor verbetering. ABS en tractiecontrole voor motorfietsen zijn al een feit, de airbag voor motorrijders bestaat ook al en aan de beschermende kleding valt weinig meer te verbeteren, constateert hij. Daarom ziet de onderzoeker meer in verplichte rijvaardigheidstrainingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit circuit is nu één grote pandemie-parkeerplaats
Het Britse Rockingham-circuit was tot voor kort een bruisende racebaan waar tientallen auto's tegelijk met gillende banden rondreden. Nu zijn er duizenden auto's, maar ze staan allemaal doodstil. -
Video
Zelf-rijdende motorfiets heeft geen bestuurder meer nodig
Na de zelf-rijdende auto is er nu ook de zelf-rijdende motorfiets. Ingenieurs van BMW hebben twee jaar aan de ontwikkeling van de autonome motor gewerkt. Hij reed voor het eerst met groot succes zijn rondjes op een afgesloten testcircuit. -
Ministerie deed aangifte tegen Fiat Chrysler om sjoemelsoftware in dieselmotoren
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft eind februari aangifte gedaan tegen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vanwege sjoemelsoftware in dieselmotoren. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door Nieuwsuur. Een Jeep-dieselmotor, die gemaakt wordt door FCA, zou veel meer stikstof uitstoten dan toegestaan. -
Zeven motorrijders overleden na crash met pick-uptruck in New Hampshire
Een pick-uptruck heeft gisteravond in de Amerikaanse staat New Hampshire zeven motorrijders geschept. Geen van hen heeft het ongeval overleefd. Ook drie anderen raakten gewond. De terreinwagen reed aan de verkeerde kant van de weg, zegt de politie. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Stuwraketten moeten motorfietsen veiliger maken
Motorfietsen met stuwraketten bestonden tot nu toe alleen op de dragstrip om een recordtijd neer te zetten. Bosch wil deze techniek integreren in alle nieuwe motoren. Niet om snel te accelereren, maar om schade aan motor en berijder te voorkomen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.