Volledig scherm
Steeds minder Nederlandse automobilisten zien nog toekomst in benzine- en dieselmotoren. © ROBIN UTRECHT

Nederlandse automobilist pessimistisch over toekomst benzine en diesel

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten ziet geen toekomst meer voor benzine- en dieselmotoren. Dat blijkt uit onderzoek van autofabrikant Mazda.

Aan ruim 11.000 Europese automobilisten vroeg het marktonderzoeksbureau Ipsos Mori of zij denken dat er nog veel innovatie en verbetering mogelijk is voor benzine- en dieselmotoren. Slechts 55 procent van de Nederlandse automobilisten gelooft daarin. De Nederlanders zijn daarmee pessimistischer gestemd dan bijvoorbeeld de Duitse, Zweedse en Spaanse automobilisten, waarvan 60 procent er nog vertrouwen in heeft.

De cijfers doen vermoeden dat de Nederlandse automobilist alle hoop gevestigd heeft op elektrische auto's, maar de verkoopcijfers daarvan vallen nog steeds tegen. Weliswaar stijgt het aantal elektrische auto's in Nederland fors, maar in absolute aantallen stelt deze categorie nog weinig voor in het Nederlandse wagenpark.

Uit het onderzoek van Mazda blijkt verder dat minder dan een op de drie Europese automobilisten hoopt dat dieselauto's zullen blijven bestaan. Waarmee opnieuw wordt bevestigd dat diesel in het verdomhoekje zit. Na het schandaal met de sjoemelsoftware en recentelijk de onthullingen van tests met diesel-uitlaatgas op apen en mensen, lijkt diesel snel aan populariteit te verliezen.