Nieuw aan de pomp: een brandstof die ‘90 procent minder CO2 uitstoot’
Dieselrijders is het wellicht al opgevallen: bij een aantal tankstations in Nederland kun je tegenwoordig HVO 100 tanken. De CO2-uitstoot zou met deze nieuwe diesel tot 90 procent worden verminderd, beweert de Finse producent Neste. Autobedrijf PSA heeft al groen licht gegeven om de brandstof te gebruiken in onder meer Peugeots.
Delen per e-mail
HVO 100 staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een circulaire brandstof, die wordt gewonnen uit afval. De brandstof wordt in Rotterdam geraffineerd en bestaat uit volledig hernieuwbare biomassa. Daaronder vallen afvalvetten, restvetten en plantaardige oliën. De grondstof wordt gezuiverd en bij hoge temperatuur behandeld met waterstof. Daardoor krijgt het dezelfde chemische samenstelling als fossiele diesel, schrijft tankbedrijf Tamoil.
De onder meer bij dat bedrijf verkrijgbare diesel heeft een snelle ontsteking voor een volledige verbranding en hoeft dus niet bijgemengd te worden. De roetvorming is volgens de Finse producent Neste gemiddeld 33 procent lager dan bij fossiele diesels en de NOx-uitstoot zou tot 9 procent lager liggen.
Omdat de planten die ervoor zijn verwerkt al CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen, compenseert dit wat er tijdens de verbranding in de dieselmotor weer wordt uitgestoten, vandaar dat de brandstof als duurzaam wordt aangemerkt.
Goedgekeurd
De genoemde kenmerken komen van de sites van Tamoil en Neste; openbaar onafhankelijk onderzoek naar de brandstof is niet voorhanden. HVO wordt wel al jaren gebruikt in vrachtwagens en in de scheepvaart. Sinds begin dit jaar belandt het ook steeds vaker in het zicht van automobilisten. Dat is mede te danken aan het feit dat PSA de brandstof heeft goedgekeurd voor alle Peugeots, Citroëns en DS’en met een Euro 5- of Euro 6-dieselmotor. Daarmee doet de fabrikant de toezegging dat deze modellen zonder problemen kunnen rijden op deze brandstof.
Een van de nadelen is de beperkte productie. ,,De wereldwijde productie van HVO is momenteel zo’n 5,5 miljard liter", aldus Germ Wiersma, directeur van groothandel Future Fuels Wholesale uit Heerenveen tegenover Automobiel Management. Ter indicatie: alleen al in Nederland werd vorig jaar circa acht miljard liter gewone diesel getankt.
Ander nadeel: de prijs. HVO is volgens Future Fuels 5 tot 15 cent per liter duurder dan reguliere diesel. De brandstof is nu al bij zo'n 70 tankstations in Nederland verkrijgbaar, maar dat worden er volgens Future Fuels nog dit jaar zeker een paar honderd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frituurvet, algen: hier kunnen dieselauto's óók op rijden
Dieselmotoren werden oorspronkelijk ontworpen om te draaien op pindaolie. Ook vandaag de dag kunnen diesels op veel meer milieuvriendelijke alternatieven rijden dan benzinemotoren. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
‘Deze nieuwe autoband gaat 128.750 kilometer mee’
Het Finse bedrijf Nokian heeft een vierseizoenenband ontwikkeld die maar liefst 128.750 kilometer mee moet gaan. Dat is ongekend lang. Een normale band is vaak na gemiddeld 65.000 kilometer aan vervanging toe.
-
Formule 1-team en ‘sportieve’ e-auto’s: Alpine wordt nu een écht automerk
De Franse autobouwer Alpine draait nu alleen nog op de A110, een moderne versie van een klassieke sportcoupé. Maar als het aan moederbedrijf Renault ligt, groeit Alpine de komende jaren uit tot een ‘volwaardig merk’ met sportief getinte, volledig elektrische auto’s én een eigen F1-team. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Tekort aan chips brengt autofabrikanten in de problemen
Nissan en Honda vrezen dat ze minder auto’s kunnen produceren omdat ze steeds meer moeite hebben om chips geleverd te krijgen. Volkswagen waarschuwde daar vorige maand ook al voor. Chipmakers zouden onder andere smartphonefabrikanten voorrang geven.