Nieuw instapmodel Lexus heeft grote ambities
Rij-impressieHet nieuwe instapmodel van Lexus heet UX en moet vooral zakelijke rijders voor zich zien te winnen. De luxueuze SUV is als benzine-hybride zonder stekker een interessant alternatief voor diesel.
Delen per e-mail
Met de UX opent Lexus de aanval op de druk bevochten markt van de compacte SUV-modellen. Met een mooi onderstel, uitgesproken design en veel techniek aan boord moet deze cross-over Europese autokopers verleiden.
Lexus noemt de UX een Urban Explorer en dat verklaart ook de twee letters die zijn naam vormen. De auto heeft weliswaar de vorm van een SUV, maar staat lager op zijn wielen en ligt daardoor beter op de weg. Hij ziet er uit als een échte Lexus van deze tijd en dit betekent een design dat misschien niet naar ieders smaak is, maar wel opvalt.
Imposant
De enorme grille bezorgt de UX een imposant front beschikt. De wielkasten zijn vierkant, net als bij de moderne Jeep-modellen. Dat ziet er wat apart uit - zeker in combinatie met de te kleine wielen. Van de drukke, Japanse vormgeving van de carrosserie met zijn scherpe lijnen moet je houden.
Aan de achterzijde zien we een doorlopende verlichtingsbalk die bestaat uit maar liefst 120 LED-lampen. Op zijn smalst is deze lichtstreep slechts 3 millimeter dik. Dit ornament, dat ook een aerodynamische functie heeft, gaan we in de toekomst vaker bij Lexus terug zien.
De UX is een zogeheten 'wereldauto'. Wat betekent dat hij zowel in de VS als Japan en Europa wordt geïntroduceerd. Het is daardoor een compromis, maar desondanks wil Lexus dat het model in Europa gaat concurreren met andere compacte SUV-modellen van premium merken, zoals de Audi Q3, de BMW X1/X2, de DS 7 Crossback en de Volvo XC40.
Achter het stuur merk je al snel dat het met de kwaliteit wel goed zit. Mooie stiksels, goede pasnaden en hoogwaardige materialen zorgen voor een prettige ambiance, al is het qua bediening en indeling soms even wennen voor de Europese automobilist. Het dashboard staat naar de bestuurder gericht om de indruk te wekken dat degene achter het stuur centraal staat in deze auto.
De zitpositie is goed, alleen kan het stuur voor lange personen niet ver genoeg omhoog of naar voren. Hierdoor is er bij het sturen weinig ruimte tussen handen en knieën. Achterin kunnen kinderen en niet al te grote volwassenen prima uit de voeten. De kofferbak is relatief klein in vergelijking met de concurrentie.
Hybride
De UX wordt bij de verkoopstart (begin 2019) leverbaar met een hybride aandrijflijn, met een nieuwe 2,0 liter benzinemotor als basis. Het gecombineerde vermogen van deze relatief schone en zuinige combinatie - een interessant alternatief voor diesel - komt uit op 178 pk. Er is ook een 171 pk sterke 2,0 liter turbo benzine-uitvoering zonder hybride ondersteuning. De hybride versie heeft de typeaanduiding ‘250h’ en kan tegen meerprijs worden voorzien van E-Four vierwielaandrijving. In dat geval bevindt zich op de achteras een extra elektromotor die bijspringt zodra de omstandigheden daarom vragen.
De 2,0 liter benzinemotor is in beide configuraties gekoppeld aan een zogeheten Direct Shift CVT, die het schakelen dankzij een directere overbrenging soepeler en comfortabeler maakt. Manuele aansturing is mogelijk via flippers aan het stuur. De CVT-automaat giert nog wel op constant toerental, maar minder dan voorheen.
De hybride variant voelt sneller aan dan de benzine, dat komt uiteraard door de extra trekkracht van de elektromotor. Ook klinkt de motor in de benzinevariant wat rauwer. De overgangen tussen elektro- en benzinemotor gaan soepel. Wel had de besturing iets nauwkeuriger gekund.
Bonkig
De hendel van de automaat voelt niet zo solide aan en dat is toch belangrijk voor de perceptie van kwaliteit. De vering doelt op sommige oneffenheden wat bonkig aan, maar de positieve keerzijde is dat de auto nauwelijks overhelt in bochten. De wegligging is prettig, waardoor de Lexus ook voldoende comfort biedt voor langere reizen. De auto is voorzien van veel leuke extra’s, zoals een meter die naar rechts schuift in de sportstand (overgenomen van de LFA) en je kunt ook een extra sportief motorgeluid laten weerklinken via de luidsprekers.
Lexus levert de UX overigens ook in een zogeheten F-Sport uitvoering. Die ziet er iets stoerder uit en kenmerkt zich door een andere grille, gewijzigde bumpers en speciale 18-inch lichtmetalen velgen. En aangepaste schokdempers en dikkere stabilisatorstangen maken duidelijk dat het bij deze F-Sport niet louter om uiterlijk vertoon gaat.
Alles bij elkaar blijkt de UX vooral een kwaliteitsproduct dat een aantrekkelijk alternatief biedt voor de Europese concurrentie in deze klasse. Zijn verkoopprijs is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk net boven de basisprijs liggen van de Europese premium modellen: rond de 40.000 euro. Daarvoor krijg je dan waarschijnlijk wel een veel rijker uitgeruste auto met standaard veel luxe, waarvoor je bij de concurrentie fors moet bijbetalen.
Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/
Verder in het nieuws
-
Rij-impressie Volvo V60 Cross Country: gemaakt voor het avontuur
Volvo heeft de avontuurlijke uitvoering van zijn succesnummer V60 klaar. Reden genoeg voor een ijskoude rit met de gloednieuwe V60 Cross Country over de toendra van Lapland en de bevroren Botnische Golf. -
Ook Duitsland staat elektro-step toe om binnensteden te ontlasten
Duitsland geeft vrij baan aan de elektrische micro-step, elektro-boards en andere vormen van elektrische aandrijving. Dit om binnensteden te ontlasten. -
Automobilist racet met 210 km/u en seint naar agenten dat ze aan de kant moeten
-
Vraag & Antwoord Wat gebeurt er als Opel stopt met OnStar-dienst?
Opel haalt eind volgend jaar de communicatiedienst OnStar uit de lucht. Is het al bekend of voor bestaande Opel-modellen met de (destijds in de prijs inbegrepen) technische voorzieningen voor OnStar een alternatief geboden gaat worden? En zou Opel echt wel een alternatief kunnen bieden? -Jan Verkerk -
Volkswagen wil nog veel meer elektrische auto's maken. En ook goedkopere
Volkswagen wil de komende jaren beduidend meer elektrische auto’s uitbrengen dan oorspronkelijk was gepland. Daarnaast stelt het bedrijf dat er ook een relatief goedkoop model van ongeveer 20.000 euro moet komen.
-
Vraag & Antwoord In Nederland maken we ook elektrische trucks
Laatst las ik een artikel over elektrische vrachtwagens waarin - terecht - Tesla en Volvo werden genoemd. Maar wist u dat in het Brabantse Westerhoven het bedrijf E-Trucks Europe al meer dan vijf jaar elektrische vrachtwagens van het zware kaliber maakt? Het gaat hier vooral om huisvuilwagens met een elektromotor, die ook voor waterstof geschikt te maken zijn. Dit Nederlandse bedrijf was de eerste in Europa, wellicht zelfs in de wereld. De trucks rijden al in de gemeenten Breda, Amsterdam en de Groningen. -Wim Firet -
De Nederlandse supertrucks rijden België in
De Nederlandse transportbranche maakt steeds meer gebruik van LZV’s, Langere en Zwaardere Vrachtwagens. Nu ook België de grens opent voor deze 25 meter lange en 60 ton zware supertrucks worden er duizenden verwacht. Sommige transportbedrijven willen nóg langer. Goed voor het milieu, zeggen ze. -
Voortaan in één keer doorklikken naar AD Auto op de AD app
De app van het AD maakt het mogelijk om vanaf de hoofdpagina meteen door te klikken naar AD Auto. Klik op de hoofdpagina onderin op de menuknop (drie streepjes). Vervolgens staat AD Auto naast die knop afgebeeld. Klik hierop en je ziet meteen het volledige nieuwsaanbod van onze autoredactie.