Volledig scherm
Mitsubishi Eclipse Cross © Mitsubishi

Nieuw navigatiesysteem beantwoordt vragen tijdens het rijden

Mitsubishi Electric werkt aan een navigatiesysteem dat vragen kan beantwoorden tijdens het rijden. Zo kunnen automobilisten vragen ‘deze afslag of de volgende?’, waarna het systeem antwoord geeft.

Het systeem houdt de ogen en lippen van automobilisten in de gaten om te zien of gebruikers de vraag stellen aan de navigatie, meldt website The Drive, dat een concept van de technologie mocht beproeven. Het intelligente systeem kan zelfs vragen van andere passagiers negeren, bijvoorbeeld kinderen die vanaf de achterbank vragen hoe lang het nog duurt.

Naast de antwoordende navigatie demonstreerde Mitsubishi nieuwe camera’s die in de neus van de auto gemonteerd worden en naar de zijkant zijn gericht. Zij kunnen registreren of de weg vrij is als de automobilist uit een krappe straat of uit een garage komt. De software activeert het beeldscherm zodra gebruikers naar opzij kijken, wat erop duidt dat de camerabeelden wellicht nodig zijn.

Mitsubishi Electric ontwikkelt de technieken als onderdeel van zijn Maisart-project. Daarin probeert het bedrijf technologie te maken die autobestuurders helpt tijdens het rijden. Mitsubishi Electric wil de Maisart-technieken niet alleen in de auto's van Mitsubishi Motors toepassen, maar ook aan andere autofabrikanten gaan leveren.