Volledig scherm
Audi RS Q8 © Audi

Nieuwe RS Q8 is Audi's evenknie van de Lamborghini Urus

Audi heeft in de aanloop naar de LA Auto Show de RS Q8 onthuld. De sportieve SUV is voorzien van een V8 bi-turbomotor die 600 pk en 800 Nm sterk is.

De Audi RS Q8 is tegelijkertijd ontwikkelde met de Lamborghini Urus. En dus ligt hier dezelfde 4.0 TFSI V8 onder de kap als bij de Lamborghini, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat een Audi sneller is dan een Lambo en dus zingt de RS Q8 een toontje lager. Niet veel lager overigens, want onlangs behaalde een gecamoufleerde versie van de RS Q8 het ronderecord voor SUV's op de Nordschleife van de Nürburgring met een tijd van 7 minuten en 42 seconden.

Volledig scherm
Audi RS Q8 © Audi

Met zijn 600 pk en trekkracht van 800 Newtonmeter sprint de power-SUV in slechts 3,8 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, maar met het optionele Dynamic Package haalt de reusachtige SUV maar liefst 305 km/u. De V8 is een mild hybrid, wat betekent dat een 48-volt batterij helpt energie te regenereren tijdens het remmen. Ook beschikt deze achtcilinder over cilinderuitschakeling om brandstof te besparen wanneer er minder vermogen wordt gevraagd. Zoals het een snelle Audi past, vertrouwt de RS Q8 op een permanente Quattro-vierwielaandrijving, schakelen doe je via een Tiptronic-achttrapsautomaat.

Volledig scherm
Audi RS Q8 © Audi

De Audi RS Q8 combineert een specifieke sportophanging met een adaptieve demping, met luchtvering en met een actief meesturende achteras. Voor de koolstofkeramische remmen moet je nog steeds bijbetalen, net zoals voor de sportuitlaat en voor de 23 inch velgen. Standaard staat deze Audi op 22 inch wielen. Het interieur kennen we van de andere Audi Sport-modellen en oogt strak en kwalitatief hoogwaardig.

Volledig scherm
Audi RS Q8 © Audi

De bestuurder kan het karakter van de Audi RS Q8 zelf beïnvloeden. Het systeem biedt keuze uit acht rijprofielen: comfort, auto, dynamic, efficiency, allroad, offroad en de twee zelf instelbare RS-standen RS1 en RS2. Die laatste twee zijn direct te selecteren via de RS-knop op het stuur. De Audi RS Q8 staat vanaf het eerste kwartaal van 2020 bij de Nederlandse Audi-dealers. Prijzen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.