Volledig scherm

‘Nissan keurde pensioenbetaling van 40 miljoen aan gevallen topman goed’

De top van Nissan heeft een betaling van 40 miljoen dollar aan Carlos Ghosn goedgekeurd als onderdeel van een pensioenpakket. Ook het gebruik van appartementen en de studievergoeding voor Ghosn's kinderen was in orde, zo schrijft de Financial Times.

Topman Hiroto Saikawa keurde zeven jaar geleden een afkoopsom goed van 40 miljoen dollar voor Ghosn als onderdeel van de pensioenregeling. In een document uit 2012 staat tevens dat hij gebruik mocht maken van luxe appartementen in onder meer Rio de Janeiro, Parijs en Libanon. Ghosn benadrukte in januari al dat het gebruik van de luxe woningen was goedgekeurd door de top van Nissan. 

Hiroto Saikawa was na de val van Ghosn een van de eersten die met de beschuldigende vinger naar de topman wees, maar gaf nu schoorvoetend toe dat hij het document betreffende de afkoopsom van de heer Ghosn heeft ondertekend ‘zonder diep na te denken’. Carlos Ghosn werd in november in Tokyo gearresteerd op verdenking van fraude. Hij werd op 6 maart op borgtocht vrijgelaten. 

Ook het collegegeld van in totaal 530.000 euro dat door Nissan werd betaald voor de studie van de vier kinderen van Ghosn, is waarschijnlijk op legale wijze tot stand gekomen. Volgens Bloomberg was dit al vastgelegd in het arbeidscontract van Ghosn uit 1999. Het bericht berust echter op bronnen die niet bij naam willen worden genoemd, omdat de informatie uit het arbeidscontract niet openbaar is. Waarschijnlijk zal de rechtszaak van Carlos Ghosn pas in september voorkomen.