Volledig scherm
Nissan en Renault staan deze week nog vrolijk bij elkaar op de autoshow van Brussel © AFP

Nissan ontkent geruchten over breuk met Renault

De Japanse autofabrikant Nissan ontkent te onderzoeken of er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange samenwerking met de Franse partner Renault. ,,Er is geen sprake van dat Nissan de ontbinding van de alliantie bekijkt”, stellen de Japanners in een persbericht.

De Britse zakenkrant The Financial Times schreef echter dat de top van Nissan bekijkt of de alliantie kan worden opgedoekt. Het ‘rampenplan’ zou onder meer een totale scheiding van de productie- en ontwerpafdelingen behelzen. De plannen zouden zijn versneld in de nasleep van het financiële schandaal rond de voormalige topman van de alliantie, Carlos Ghosn, die in afwachting van zijn straf in Japan illegaal naar Libanon is gevlucht.

Nissan ontkent met klem dat het een scheiding overweegt. De autobouwer noemt de samenwerking juist ‘de bron van de concurrentiekracht van Nissan’. In november werd nog een onderzoekspanel samengesteld door Nissan, Renault en Mitsubishi, klinkt het, ,,om de operationele efficiëntie van de alliantie te verbeteren en te versnellen”.

Ook bij Renault zegt men dat het nieuws uit de lucht komt vallen. ,,De alliantie Renault-Nissan is niet dood. Dat zullen we binnenkort aantonen”, benadrukte Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard tijdens de autoshow in Brussel tegenover verschillende Belgische media. ,,Wat er geschreven wordt, staat ver van de huidige realiteit van de samenwerking.” Desondanks is The Financial Times doorgaans goed ingelicht en staat deze krant niet bepaald bekend als een medium dat nep-nieuws verspreidt.