Volledig scherm
© DPA

Onregelmatigheden aangetroffen bij software-update VW-diesels

Bij Volkswagen zijn weer onregelmatigheden vastgesteld omtrent software bij dieselmotoren. Pikant detail: het gaat ditmaal om een software-update die is gebruikt om aangetroffen sjoemel-software te elimineren.

Volgens Volkswagen heeft het concern de ‘abnormaliteiten’ zelf gemeld bij het Kraftfahrtbundesamt (KBA), de Duitse instantie die gaat over deze kwesties.  De Duitse krant Bild am Sonntag kwam als eerste met de onthullingen.  

VW maakte bekend dat dieselvoertuigen met 1.2-liter motoren van het type EA 189 zijn getroffen. De software-update is volgens een woordvoerder nog niet geïnstalleerd in andere auto’s met dit motortype. ,,In januari wordt de software verder getest en geanalyseerd”, aldus VW.

VW heeft in augustus 2015 bij de Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat het de emissie-uitstoot van miljoenen dieselmotoren wereldwijd had gemanipuleerd. Via updates proberen overheid en auto-industrie de emissies nu te verminderen. 

Onlangs maakte VW bekend dat het dit jaar 5,5 miljard euro moet uitgeven aan de gevolgen van het dieselschandaal. Sinds 2015, toen het schandaal losbarstte, heeft de Duitse autofabrikant al 27 miljard euro uitgegeven aan boetes, reparaties en schikkingen in rechtszaken die waren aangespannen door zowel investeerders als consumenten.