Ook appen met telefoon in houder blijkt levensgevaarlijk
VideoAutomobilisten die tijdens het rijden appen met hun telefoon in de houder, zijn net zo’n gevaar in het verkeer als wanneer ze hun mobiel in de hand houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder weggebruikers, uitgevoerd in een rijsimulator.
Bekend was al dat een automobilist tijdens het appen meer slingert en de snelheid niet constant houdt. Verder gaan mensen langzamer rijden. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), een belangrijk kabinetsadviseur, toont nu ook aan dat zulk gevaarlijk gedrag niet verschilt bij gebruik van de telefoon in de hand of in de houder.
De wet schrijft voor dat een automobilist tijdens het rijden geen telefoon mag vasthouden. Het bedienen van de mobiel terwijl die in een houder staat, is wél toegestaan.
Ongewenst
Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder
,,Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst", stelt het SWOV vast. ,,Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is.” De stichting benadrukt wel dat er meer onderzoek moet plaatsvinden naar ‘handheld versus handsfree’.
Een woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen meldt: ,,Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Maar een mobiele telefoon in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee.”
Grote twijfels
Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot
Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft ook grote twijfels bij een totaal appverbod. Maar: ,,Appen tijdens verkeersdeelname is not done, dat is de sociale norm die we met z’n allen moeten nastreven. Techniek kan ons de steun in de rug geven om het gewenste gedrag te bereiken.”
Het allerbelangrijkste echter is volgens VVN de eigen motivatie van mensen om de smartphone tijdens verkeersdeelname niet te gebruiken. ,,Het moet weer normaal worden om niet elk moment van de dag bereikbaar te zijn. Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot. Maak het jezelf dus gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn.”
Of het tot een totaal appverbod tijdens verkeersdeelname moet komen is voor VVN zeer de vraag. ,,De politie moet dan constateren of het tikje op de navigatie gaat om het bedienen daarvan of dat iemand zit te appen.”
Het is wettelijk verboden voor iedere weggebruiker zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt. Dus kan de politie volgens de organisatie al handhaven op gevaarlijk telefoongebruik in de auto; ook in de houder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal boetes voor appen en bellen achter het stuur was nog nooit zo hoog
Het aantal boetes voor bellen en appen achter het stuur was nog nooit zo hoog als vorig jaar: 80.000 automobilisten werden beboet. Dat blijkt uit een analyse van de CJIB-boetecijfers door LocalFocus. -
Waarom je auto langzamer is op hete dagen en meer verbruikt
Verbrandingsmotoren presteren minder als de temperatuur stijgt en komen - net als elektrische auto’s - minder ver. Alle auto's kunnen kortom slecht tegen de hitte, maar de oorzaken zijn verschillend. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM
Van vervuilende diesel naar 100 procent elektrisch vervoeren: Andries laat zien dat het gewoon kan
Driekwart van zijn wagenpark rijdt nu al elektrisch door de hele Benelux. Volgend jaar wil Andries Vlot van transportbedrijf TSN Groen in Houten een nog grotere stap zetten. Dan wil hij liefst 100 kleinere vrachtauto’s op de weg brengen waarvan de dieselmotor is ingeruild voor een elektromotor. -
PREMIUMvideo
Met de politie ‘appers’ achter het stuur spotten: ‘Op de A16 is het prijsschieten’
Drie keer in één week een boete krijgen voor appen achter het stuur. Sommige automobilisten zijn hardleers, blijkt uit de handhavingsactie die de politie afgelopen week hield in West-Brabant en Zeeland. Maar de meeste automobilisten die betrapt werden, accepteerden hun fout als ze hoorden dat ze gespot zijn vanuit een touringcar.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Zo krijgen afgedankte Audi’s een tweede leven in India
Automerk Audi heeft een verrassende nieuwe bestemming gevonden voor gebruikte accu’s van zijn elektrische auto’s. Samen met de Indiase start-up Nunam hangt het bedrijf in India oude accu’s in riksja’s, waardoor die een veel schoner alternatief zijn voor bestaande voertuigen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.