Ook appen met telefoon in houder blijkt levensgevaarlijk

VideoAutomobilisten die tijdens het rijden appen met hun telefoon in de houder, zijn net zo’n gevaar in het verkeer als wanneer ze hun mobiel in de hand houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder weggebruikers, uitgevoerd in een rijsimulator. 

Bekend was al dat een automobilist tijdens het appen meer slingert en de snelheid niet constant houdt. Verder gaan mensen langzamer rijden. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), een belangrijk kabinetsadviseur, toont nu ook aan dat zulk gevaarlijk gedrag niet verschilt bij gebruik van de telefoon in de hand of in de houder.

De wet schrijft voor dat een automobilist tijdens het rijden geen telefoon mag vasthouden. Het bedienen van de mobiel terwijl die in een houder staat, is wél toegestaan.

Ongewenst

Quote

Het is levensge­vaar­lijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder

Woordvoerder verkeersminister Van Nieuwenhuizen

,,Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst", stelt het SWOV vast. ,,Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is.” De stichting benadrukt wel dat er meer onderzoek moet plaatsvinden naar ‘handheld versus handsfree’.

Een woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen meldt: ,,Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Maar een mobiele telefoon in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee.”

Grote twijfels

Quote

Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft ook grote twijfels bij een totaal appverbod. Maar: ,,Appen tijdens verkeersdeelname is not done, dat is de sociale norm die we met z’n allen moeten nastreven. Techniek kan ons de steun in de rug geven om het gewenste gedrag te bereiken.”

Het allerbelangrijkste echter is volgens VVN de eigen motivatie van mensen om de smartphone tijdens verkeersdeelname niet te gebruiken. ,,Het moet weer normaal worden om niet elk moment van de dag bereikbaar te zijn. Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot. Maak het jezelf dus gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn.”

Of het tot een totaal appverbod tijdens verkeersdeelname moet komen is voor VVN zeer de vraag. ,,De politie moet dan constateren of het tikje op de navigatie gaat om het bedienen daarvan of dat iemand zit te appen.”

Het is wettelijk verboden voor iedere weggebruiker zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt. Dus kan de politie volgens de organisatie al handhaven op gevaarlijk telefoongebruik in de auto; ook in de houder.  

Appen met telefoon in de houder is toegestaan, maar wel link
Volledig scherm
Appen met telefoon in de houder is toegestaan, maar wel link © Shutterstock
  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.