Volledig scherm
De caravan Kip Shelter Plus heeft energielabel A © Kip Caravan BV

Ook de caravan krijgt een energielabel

In navolging van de energielabels voor woningen heeft voor het eerst ook een caravan een energielabel gekregen. De Nederlandse caravanfabrikant Kip heeft de primeur.

Doel van een energielabel is dat kopers en huurders in één oogopslag kunnen zien in hoeverre een woning of - in dit geval - caravan milieuvriendelijk is. Na metingen wordt duidelijk hoe zuinig er wordt omgegaan met energie. Ook het caravanmodel Shelter Plus is uitgebreid onderzocht. De volledige opbouw werd doorgemeten en ook de werking van de isolatie in de vloeren, de wanden en het dak én de ventilatie werden beoordeeld. Dit leidde tot toekenning van het hoogste energielabel A. Wie nóg milieuvriendelijker wil kamperen, kan kiezen voor een 45 Watt zonnepaneel.

De gestroomlijnde vorm van de caravan leidt tot minder luchtweerstand en dus een lager brandstofverbruik van de trekkende auto. Ook het lage gewicht (vanaf 560 kg) helpt daaraan mee. De lage luchtweerstand is onder meer bereikt door de caravan van een hefdak te voorzien. Dit dak zet je pas bij aankomst op de bestemming hoger, zodra je de extra ruimte nodig hebt. Het is een systeem dat al decennia lang in de caravanindustrie wordt toegepast.

Wie met de Shelter gaat kamperen, moet wel wat comfort inleveren. Het is een piepkleine caravan met de toegangsdeur aan de achterzijde. Ondanks de compacte afmetingen heeft hij echter standaard een twee meter lang bed, toilet, vloerverwarming en de nodige opbergruimte. Het hefdak en een aan de caravan vast te zetten luifel zorgen voor extra ventilatie.

De Kip Shelter is te koop vanaf € 11.950, maar het model waaraan het energielabel is toegekend (Shelter Plus) is rijker uitgerust met onder andere binnen- en buitenkeuken, koelkast en voorraam en kost € 15.750.