Volledig scherm
© Taiga

Op deze plekken gaat de politie testen met onopvallende flitspalen

Justitie gaat de komende maanden nieuwe flitspalen testen. Zo komen er flitsers bij wegwerkzaamheden, voor het negeren van rode kruizen en voor automobilisten die een telefoon in de hand houden tijdens het rijden.

Justitie wil het aantal hardrijders aanpakken tijdens werkzaamheden waar de snelheid is verlaagd zodat de wegwerkers veilig kunnen werken. Een andere doorn in het oog van justitie is het feit dat regelmatig rode kruizen worden genegeerd als er bijvoorbeeld een ongeval is gebeurd. Hierdoor ontstaan levensgevaarlijke situaties.

Volgens het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) wordt hiervoor een aantal ‘testflitsers’ op een aantal plekken in Nederland ingezet. De eerste variant is een gepantserde aanhangwagen met een accu die onbemand kan worden ingezet. Iets wat in Duitsland en Frankrijk al met succes gebeurt.

Het tweede apparaat is volgens het  CVOM een verplaatsbare generator waar een paal uit steekt. Ook dit apparaat kan onbemand worden gebruikt. De nieuwe apparaten worden bij wegwerkzaamheden achter de vangrail gezet en kunnen een week of twee op dezelfde plek blijven staan. Deze zogeheten ‘wegwerkflitsers’ worden in eerste instantie ingezet op de A76 bij Limburg en vervolgens op de N7 bij Groningen.