Op deze snelwegen mag je vanaf vandaag geen 130 km/u meer rijden

VIDEOOp vier stukken snelweg mag vanaf vandaag minder hard gereden worden vanwege de uitspraak van de Raad van State over stikstof. Rijkswaterstaat heeft afgelopen nacht veel borden met 130 kilometer per uur vervangen door een exemplaar met 120.

De borden stonden er afgelopen weekend al, maar ze waren nog afgeplakt met zwarte tape, omdat het verbod op het rijden van 130 vandaag pas is ingegaan. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen nacht dus vooral tape verwijderd van de verkeersborden en de hectometerpaaltjes waarop in veel gevallen ook de maximumsnelheid wordt aangegeven.

Het verlagen van de maximumsnelheid is eigenlijk alleen gebeurd op delen van de A1, A28 en A50 rondom de Veluwe. Het gaat om de A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen en om de A28 tussen de aansluiting Strand Nulde en Strand Horst, de A28 tussen de aansluiting Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en de aansluiting Epe.

De maximumsnelheid wordt op deze wegen aangepast omdat het verkeersbesluit daar nog niet onherroepelijk was. Drie jaar geleden werden op deze snelwegen juist borden van 120 kilometer per uur verruild voor borden met 130. Rijkswaterstaat kan niet zeggen hoeveel borden zijn vervangen en wat de kosten precies waren.

Lees ook: Waarom liggen bouwprojecten stil? En 13 andere vragen over stikstof

Volledig scherm
Vanaf vandaag is het afgelopen met doorrijden op de Veluwe, de maximumsnelheid is op bijna alle snelwegen rondom de Veluwe verlaagd naar 120 kilometer per uur © ANP
Volledig scherm
Op deze wegen is de maximumsnelheid verlaagd van 130 naar 120 kilometer per uur © Anke Arts

Poll

Terug van 130 naar 120 km/u op de snelwegen, dat voelt...

  • ...slecht. Ik was net gewend aan die 130 (38%)
  • ...goed. Ik vind 120 hard zat (36%)
  • ...dubbel. 130 rijdt lekker, maar de natuur is belangrijker (26%)
25119 stemmen