Volledig scherm
Pictogram van een knabbelend paard. © ARK Natuurontwikkeling

Opgepast: aan autolak knabbelende paarden

Het lijkt een vroege 1- april grap: een waarschuwingsbord dat wilde paarden in het begrazingsgebied de lak van geparkeerde auto‘s af schrapen met  hun tanden. Maar niets is minder waar. De Palmstraat in Schaijk krijgt binnenkort de primeur. 

Tot nu toe waren de begrazingsgebieden in de Maashorst voor automobilisten helemaal afgesloten. De afgelopen maanden zijn er enkele begrazingsgebieden aan elkaar geknoopt, zo ook aan weerszijden van de Palmstraat. Maar omdat landbouwverkeer daar nog gewoon gebruik van moeten kunnen blijven maken, zijn er brede wildroosters gelegd.  Ertussen een 30 km-zone van enkele  honderden meters. Daar geldt al een parkeerverbod.

ARK Natuurontwikkeling doet er nog een bord bij. Ze hebben een pictogram bedacht om automobilisten te waarschuwen. ,,Het is onverstandig om de auto te parkeren of daar met de auto stil te gaan staan, bijvoorbeeld om foto’s te maken. De paarden worden namelijk vaak aangetrokken door de lak van de auto en schrapen deze er met hun tanden van af‘’, meldt Anke Dielissen van ARK. 

Waarom ze dat doen is volgens haar niet bekend: ,,Maar wel dat alle paarden het blijkbaar lekker vinden. Eenmaal van de lak geproefd blijkt het naar meer te smaken. Vooral metallic lak is in trek bij paarden.‘’

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer doen paarden dat omdat ze behoefte hebben aan zout. ,,Daarom likken en bijten ze.‘’ De beesten schromen daarbij ook niet om tegen auto's te schoppen.

Voor ARK is de Palmstraat op de Schaijkse heide het eerste gebied waar het pictogram verschijnt. Een soortgelijk bord staat in de westhoek van de Bommelerwaard in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature. Ook in de Ooijpolder bij Nijmegen worden automobilisten geattendeerd op paarden. 

Een tijdje terug maakte een verslaggever van de Gelderlander het al een keertje mee na een zonnig middagje Waalstrand.  ,,De achterruit lag aan diggelen, de bumper was volledig ingedeukt. Wat was hier gebeurd? Inbraak, vandalisme? De toegesnelde autosleper kwam met een andere diagnose: wilde paarden. Gebeurt daar wel vaker. Soms stampen de paarden tegen een auto aan‘’, zo schreef hij.