Volledig scherm
© Foto Baert

Oude diesels mogen vanaf vandaag Brussel niet meer in, boete 350 euro

Brussel gaat vanaf vandaag op slot voor de auto's met de meest vervuilende dieselmotoren. Het gaat om auto's met een Euro 0 en Euro 1 dieselmotor. Wie toch de stad inrijdt met zo'n auto, riskeert een boete van 350 euro.

Vanaf 2019 worden ook de dieselvoertuigen met Euro 2-norm en benzinewagens met euronormen 0 en 1 geweerd. Tegen 2030 wil Brussel zelfs alle diesels verbieden. De regels gelden voor personenwagens, maar ook voor bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en touringcars. Het verbod geldt ook voor auto's die in het buitenland zijn ingeschreven, dus ook voor Nederlanders. Het is wel mogelijk om voor 35 euro per dag een dagpas te kopen, maar dat mag voor maximaal acht dagen per jaar. 

Intelligente camera's controleren of de voertuigen met de lage emissiezone in orde zijn. Momenteel staan er 184 camera's over het hele grondgebied gespreid. Tegen het einde van 2018 komen er daar nog eens een veertigtal bij. Om de bevolking de gelegenheid te bieden om zich aan te passen, was een overgangsperiode van 9 maanden voorzien, die op 1 januari begon en gisteravond afliep.

Volledig scherm
© BELGA

Op de website www.lez.brussels/nl is een simulator te vinden, waarmee kan worden nagegaan of auto's al dan niet aan de LEZ-normen voor Brussel voldoen. Auto's die zijn ingeschreven voor 1997 ingeschreven voldoen aan euronorm 0 of 1. Auto's die die zijn ingeschreven voor 2001, voldoen aan euronorm 2.