Volledig scherm
© Universiteit van Keulen

'Ouderen falen bij multitasken achter het stuur'

Duitse wetenschappers hebben een onderzoek uitgevoerd naar de gevaren van afleiding voor automobilisten. Hun oordeel is vernietigend voor oudere automobilisten.

Ongeveer acht op de tien bestuurders van 65 tot 75 jaar loopt grote kans de controle over zijn of haar voertuig te verliezen of van de weg te raken wanneer ze proberen te multitasken aan het stuur, zo blijkt uit de studie. Het afleidingsonderzoek werd uitgevoerd door een team in Duitsland met behulp van een computersimulator. Wetenschappers zetten jonge automobilisten - tussen de 20 en 30 jaar oud - en oudere bestuurders van 65 tot 75 achter het stuur van een VW Golf. Daarmee moesten ze een virtuele route van zo'n 40 kilometer afleggen over een kronkelige plattelandsroute. In totaal ging het om 124 proefpersonen.

Volledig scherm
© Universiteit van Keulen

Tijdens het onderzoek werd aan alle bestuurders gevraagd om verschillende taken achter het stuur uit te voeren, zoals het invoeren van een postcode in een navigatiesysteem of het kiezen van een nummer in de telefoon. De overgrote meerderheid van de oudere chauffeurs - 78 procent - raakte van de weg en reed tegen de stoeprand, vergeleken met slechts 40 procent bij de jongere testgroep.

Ongeveer 15 procent van de oudere automobilisten kwam terecht op de verkeerde  weghelft, terwijl dat bij geen enkele jongere gebeurde. Hoofdonderzoeker Konstantin Wechsler van het Instituut voor Fysiologie en Anatomie aan de Duitse Sport Universiteit Keulen, zei dat de studie belangrijke implicaties heeft als het gaat om ongevallenpreventie.

Volledig scherm
© Universiteit van Keulen

Wechsler schreef in het tijdschrift Frontiers in Psychology: ,,De tests geven aan dat oudere bestuurders een hoger risico lopen op het veroorzaken van een ongeluk als ze een taak uitvoeren die de blik en aandacht van de weg wegneemt." Elke deelnemer voltooide vier verschillende sessies op verschillende dagen en verkeerde zowel geestelijk als lichamelijk in goede gezondheid.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/