Nederland is een van de vier landen wereldwijd waar de meeste elektrische auto's rijden
Volledig scherm
Nederland is een van de vier landen wereldwijd waar de meeste elektrische auto's rijden © AD

Overheid plaatst 2000 oplaadpunten voor elektrische auto's bij rijksgebouwen

De rijksoverheid plaatst de komende jaren 2000 oplaadpunten bij rijksgebouwen. De overheid wil grootschalig overschakelen op elektrisch vervoer en vindt daarom dat er veel meer laadpunten nodig zijn voor ambtenaren.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft twee contracten gesloten voor de plaatsing van 2000 laadpunten, een van de grootste contracten wereldwijd voor laadpunten op eigen terrein.  De laadpunten worden geleverd door de bedrijven Unica en ENGIE. Daarvan worden er 700 al in de eerste helft van dit jaar gerealiseerd. Ze zijn geschikt voor alle elektrische auto’s en laadpassen en zijn in eerste instantie bedoeld voor het rijkswagenpark. Maar ze kunnen ook worden gebruikt door ieder ander met een elektrische auto.

Het Rijk bezit een van de grootste wagenparken van Nederland. In 2020 moet 20 procent van dit wagenpark elektrisch zijn. Vanaf 2028 worden er zelfs helemaal geen auto’s meer aangeschaft die rijden op diesel of benzine en zet de rijksoverheid in op een volledig emissieloos wagenpark.