Parkeervergunning afstaan een brug te ver voor Amsterdammers
Van de Amsterdammers die hun auto twee maanden inleverden om uit te proberen of ze zonder kunnen, heeft dertig procent de auto de deur uit gedaan. Vooral het afstaan van hun parkeervergunning was voor de meeste proefpersonen een brug te ver.
Dat is de uitkomst van een proef van de gemeente Amsterdam onder vijftig autobezitters. Na het inleveren van hun autosleutels kregen ze vorig jaar 500 euro om te besteden aan een lange rij alternatieven, zoals deelauto’s, deelscooters, deelfietsen, taxi’s, openbaar vervoer en huurbusjes.
In een analyse van de resultaten door de Hogeschool van Amsterdam wordt dit probeeraanbod een succes genoemd. Deelnemers aan de proef gebruiken hun eigen auto nu minder. De alternatieven die ze hebben leren kennen, worden vaker gebruikt.
Maar toen ze na twee maanden mochten kiezen tussen hun parkeervergunning of nog eens zo’n tegoed van 500 euro, deden niet meer dan zestien van de vijftig deelnemers afstand van hun auto. “Autorijden is zo sterk gewoontegedrag,” analyseert HvA-onderzoeker en psycholoog Joyce van Brecht. “Het is bijna een verslaving waar we moeilijk afstand van doen.”
“In ons mobiliteitsgedrag, en voor de auto geldt dat nog meer, doen we veel op de automatische piloot,” zegt Van Brecht. Overstappen op allerlei alternatieven en de auto wegdoen, voelt als een grote stap. “Daarom moet je zorgen dat je het zo makkelijk mogelijk maakt, dat het nog maar een klein drempeltje is.”
Hoge verwachtingen
De gemeente Amsterdam heeft hoge verwachtingen van dit soort alternatieven. Er wordt hardop gedacht aan een app die voor elke verplaatsing precies aangeeft wat de snelste en goedkoopste optie is. En dat zonder dat we nog een auto in bezit hebben. Mobility as a Service, wordt dat genoemd. Dat kan zorgen voor minder drukte op de weg en veel minder geparkeerde auto’s in de stad.
Maar de alternatieven schieten nog tekort, blijkt uit de proef. De deelnemers hadden veel aan te merken op hun betrouwbaarheid en toegankelijkheid, concludeert de HvA. “Zijn in de buurt genoeg deelauto’s beschikbaar?” Ook klaagden ze dat ze voor alle aanbieders van deelvervoer een apart account moesten aanmaken.
Maar liefst 70 procent van de deelnemers hield daarom toch vast aan het gemak van een auto voor de deur. En dat terwijl het toch ging om gemotiveerde proefpersonen die zichzelf hadden opgegeven en veelal meededen uit milieu-overwegingen.
De auto is een sterk symbool van vrijheid en autonomie, zegt Van Brecht. “Symbolische en emotionele aspecten wegen veel zwaarder dan de praktische kant. Beleidsbepalers denken vaak makkelijk dat mensen wel uit de auto stappen als we de alternatieven maar goedkoper maken en zorgen voor betere verbindingen, maar het is een complex vraagstuk.”
“De auto is een statussymbool en een privéplekje waar we ons lekker bij voelen.” Dat laten we niet zomaar los, zelfs niet als de alternatieven dik voor mekaar zijn. “Alleen faciliteren is niet genoeg.”
Te groot risico
In de afweging om de auto helemaal weg te doen, kwam daar nog bij dat de proefpersonen twee jaar lang geen nieuwe parkeervergunning mochten aanvragen. Dat werd gevoeld als een te groot risico, volgens Van Brecht. “We weten niet wat er in de toekomst gebeurt. Wie weet krijg je een andere baan en je hebt daar echt de auto voor nodig,” zei een van de deelnemers aan de proef.
“Ik heb op een lange wachtlijst gestaan voor mijn parkeervergunning,” zei een andere deelnemer. “Als ik ooit weer een auto wil dan moet ik weer helemaal opnieuw beginnen.” Weer een ander koppel voorzag dat hun auto op den duur toch weer van vitaal belang kon worden als hun ouders wellicht mantelzorg nodig hebben.
Zo houden veel Amsterdammers hun parkeervergunning aan, terwijl ze de auto op de keper beschouwd weinig gebruiken. In de psychologie wordt dat ook wel verliesaversie genoemd: ze houden vast aan wat ze hebben, omdat ze een eventueel verlies zwaarder laten wegen dan wat ze er potentieel mee opschieten. “Een parkeervergunning kost ook bijna niks, dus er staat weinig op het spel.”
Overigens was het aantal deelnemers dat de auto de deur uitdeed net iets groter dan de proefpersonen zelf op voorhand hadden verwacht. Van tevoren dachten veertien deelnemers hun auto weg te doen. Dat werden er zestien.
De HvA-onderzoekers schrijven zelf al dat de proef te weinig deelnemers had om daar statistisch gezien conclusies aan te verbinden voor de hele stad. De gemeente kan nog niet zeggen of de proef een vervolg krijgt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVW ID.Buzz
Volkswagen maakt zijn nieuwe busje groter, slimmer en ruimer
-
PREMIUMMet video
Ad (82) liet geheime schatkamer achter, en dat is een attractie: ‘Ik ben hier voor mijn overleden papa’
Het was net een Eftelinguitje dit weekend. De unieke barnfind van kluizenaar Ad (82) trok mensen uit heel Europa. Ondanks de hoge toegangsprijzen, stond iedereen in de rij voor een heuse ‘cargasm’ in het oldtimerparadijs. En wij waren erbij! ,,Of die auto’s nog rijden? Geen idee. Sowieso garantie tot aan de voordeur.”Dordrecht -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Het in Nederland zo geliefde broodbeleg heeft daardoor bij sommigen een slecht imago; het zou ongezond zijn. Maar volgens wetenschappers klopt dat niet. -
PREMIUMFietstest 2023
Bendes jagen op e-bikes en accu’s, ook in schuren: zo voorkom je diefstal
Ze verdwijnen bij bosjes: e-bikes, speed pedelecs, losse accu’s en displays. Bendes jagen georganiseerd, de fietser moet alert blijven. ,,Zet de fiets in de schuur ook op slot en verbind hem aan ‘de vaste wereld’. Neem de accu mee naar binnen.’’ -
Amsterdam wil autobezit aanpakken
Een auto in Amsterdam staat gemiddeld 23 uur per dag stil. De ruimte die die auto’s innemen kan veel beter worden benut. “Daarom moeten we overstappen van bezit naar gebruik.” Dat zei de Amsterdamse verkeerswethouder Sharon Dijksma bij de presentatie van het programma Smart Mobility. Dat moet ruimte in de stad creëren en de leefbaarheid verbeteren.
-
Vieze lucht in je auto? Dit is vaak de oorzaak
-
-
-
17
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?