Pas op: diefstal e-bike stijgt explosief
VIDEOHet aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar spectaculair gestegen. Grootste verzekeraar ANWB meldt een toename van bijna 40 procent over 2019. Oorzaak is de doorbraak van e-bikes naar het grote publiek.
Delen per e-mail
Verzekerden rapporteerden vorig jaar ruim 3800 gestolen e-bikes bij de ANWB, 38 procent meer dan in 2018. Nu een gemiddelde stekkerfiets al snel 2000 euro kost, groeide de schadelast met bijna de helft (47 procent). ,,We waren vorig jaar miljoenen euro’s extra kwijt”, aldus Bert Gelling, productmanager van de ANWB-verzekeringstak.
De ANWB, die meer dan honderdduizend fietsen verzekert, wijt de toename aan de doorbraak van de e-bike naar het grote publiek. Vorig jaar werden liefst 420.000 e-fietsen gekocht, ze maken inmiddels ruim 40 procent van de totale verkoop uit. ,,De stekkerfiets werd tot voor kort vooral recreatief gebruikt door oudere Nederlanders”, stelt Gelling. ,,Maar inmiddels rijden massa’s scholieren ermee naar school en forensen werknemers ermee naar hun werk.” Het gevolg is dat e-bikes vaker onbeheerd op openbare plekken worden gestald. ,,Vooral winkelcentra, treinstations en uitgaansgebieden zijn ware diefstalhotspots.”
Functioneel gebruik
Concurrenten bevestigen de trend. ,,Bij ons gaat het om soortgelijke percentages als bij de ANWB”, zegt Douwe Boeijenga van Enra, de andere grote fietsverzekeraar. Daarbij geldt: hoe jonger de verzekerde, hoe sneller een e-bike wordt ontvreemd, stelt Allianz Assistance. ,,De e-bike van een scholier van 16-20 jaar wordt tot drie keer zo vaak gestolen als van een 55-plusser”, ziet marketing manager William Schoonderbeek. Dat komt doordat jongere gebruikers e-bikes vooral functioneel gebruiken. ,,Denk aan school, werk of een avondje uit. Bij ouderen is het gebruik voornamelijk recreatief, daarna staat hun e-bike vaker veilig op slot in de schuur of de berging.”
Volgens directeur Boeijenga van Enra verschilt ook het dievengilde. ,,Waar gewone fietsen vooral door gelegenheidsdieven worden gestolen, zijn e-bikes het terrein van georganiseerde groepen criminelen, die in diverse delen van het land opduiken.”
Tekst gaat verder na de foto
Georganiseerde misdaad
De meeste gestolen elektrische fietsen gaan linea recta de grens over
Dat e-bikes voor de georganiseerde misdaad interessant zijn komt door hun hoge waarde, zegt Jeroen Snijders Blok van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE). Hierin werken fietsfabrikanten, verzekeraars en overheid samen tegen fietsdiefstal. Daar komt bij dat de e-bike in ons land wijdverspreid is, maar in de rest van Europa nu pas opkomt. Zeker in heuvelachtige gebieden zijn ze een uitkomst. ,,De meeste gestolen elektrische fietsen gaan linea recta de grens over.” Een heel goed overzicht heeft SAFE nog niet, maar veel e-bikes lijken in Oost-Europa te eindigen. ,,Gepakte dieven blijken in 95 procent van de gevallen Oost-Europeanen.”
Om diefstal tegen te gaan, worden e-bikes door fabrikanten en verzekeraars steeds vaker uitgerust met een speciale chip. De ANWB introduceerde in 2018 een speciale e-bikepolis, waarbij een gps-chip aan het slot gemonteerd is. ,,Van alle gestolen fietsen met zo’n zender weten wij twee derde terug te vinden”, zegt Bert Gelling van ANWB. ,,We hebben daarvoor een speciaal recoveryteam.” Extra voordeel is dat zo regelmatig complete opslagplekken en distributieplekken voor gestolen fietsen worden gevonden. ,,Dat is mooie bijvangst.” Om e-bikes zo terug te vinden moeten verzekerden diefstal wel meteen melden. ,,Anders is de e-bike een dag later al naar het buitenland.”
Premie niet omhoog
Het aantal gestolen e-bikes groeit even hard als de verkoop. Het is niet zo dat er een hoger percentage e-bikes wordt gestolen
Volgens SAFE ligt het opsporingspercentage van connected bikes met 80 procent zelfs nóg hoger. ,,Dat werkt echt heel goed”, zegt voorzitter Snijders Blok, eerder directielid van Accell Group, de fabrikant achter Batavus en Sparta. ,,Bij gewone fietsen wordt nog geen 5 procent teruggevonden.”
De explosieve toename van gestolen e-bikes ten spijt, hoeven de verzekeringspremies volgens de ANWB niet omhoog. ,,Juist door elektrische fietsen met chips uit te rusten, hoeven wij geen hogere premie te vragen.” Concurrent Enra voegt eraan toe dat het aantal gestolen e-bikes even hard groeit als de verkoop. ,,Het is niet zo dat een hoger percentage e-bikes wordt gestolen,” zegt Boeijenga.
In Duitsland keert de verzekeraar overigens alleen uit als de stekkerfiets met een tweede slot vast stond. ,,Maar dat is hier een moeilijke maatregel, zo ver zullen wij in Nederland niet gaan.” Wel betalen verzekerden in Nederland in stedelijke gebieden een hogere premie dan op het platteland, doordat het risico op diefstal in dunbevolkte gebieden kleiner is.
Beter accuslot
Om het risico op diefstal verder terug te dringen is SAFE momenteel in gesprek met batterijfabrikanten als Bosch en Shimano. De belangenclub wil dat de sloten waarmee de accu van e-bikes zijn beschermd beter worden. De accu is namelijk voor dieven één van de interessantste onderdelen. In tegenstelling tot gewone sloten zijn accusloten niet gecertificeerd. ,,Momenteel is het vrij eenvoudig om het slot te forceren en de accu mee te nemen, vinden wij. Wij willen dat fabrikanten betere materialen gebruiken.”
‘Zet e-bike altijd met twee sloten vast’
Om de kans op diefstal te verkleinen, adviseert SAFE een e-bike altijd met twee sloten vast te zetten. ,,Het ene een ringslot, het andere een kettingslot dat je aan straatmeubilair of het fietsenrek bevestigt. Moderne fietsrekken hebben allemaal een extra ‘oog’ dat speciaal daarvoor is bedoeld.”
Kies verder altijd een bewaakte stalling. ,,Liever een paar euro per dag betalen dan grote kans op diefstal.” Ook thuis is een e-bike niet veilig. ,,Zet hem zelfs rond je huis en in de schuur op slot”, aldus Jeroen Snijders Blok van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE). Ook is een ‘connected bike’ met chip aan te bevelen. Een gestolen fiets is dan in veel gevallen terug te halen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
gratis nieuwsbrief auto Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Run op e-bikes: leasefiets in 2020 goedkoper dan Netflix-abonnement
De fietsbranche maakt zich op voor een ware run op stekkerfietsen in 2020. Duizenden bedrijven willen gebruikmaken van de nieuwe fiscaalvriendelijke leaseregeling voor fietsen en werknemers voorzien van een ‘e-bike van de zaak’. -
PREMIUM
E-bike maakt van plaatselijke fietsenmaker halve elektricien
RIEL - De opmars van de elektrische fiets verandert het vak van fietsenmaker in rap tempo. De e-bike brengt nieuwe doelgroepen, grotere drukte en noodzaak tot bijscholing met zich mee.
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Amerikaanse verkeersautoriteit dreigt Tesla met terugroepactie
De Amerikaanse autoriteit voor de verkeersveiligheid (NHTSA) heeft autofabrikant Tesla gevraagd om 158.000 auto’s van de Model S en Model X terug te roepen. Mankementen in de boordcomputer kunnen tot onveilige situaties leiden. -
Dit zijn de meest en minst betrouwbare tweedehands auto's van vijf tot twintig jaar oud
Veel particulieren kopen een tweedehands auto die tussen de vijf en twintig jaar oud is. De Britse vergelijkingssite WhatCar verzamelde de storingsgegevens van bijna 13.000 autobezitters. Gevraagd werd naar de aard van de storing, hoe lang de auto in de garage stond en wat het kostte om de storing op te lossen.