Volledig scherm
Peugeot 2008 © © PEUGEOT

Peugeot maakt nieuwe 2008 óók elektrisch

Peugeot heeft zijn compacte SUV 2008 vernieuwd en brengt hem nu ook in een volledig elektrische uitvoering op de markt. De prijs is nog niet bekend.

De nieuwe generatie van de Peugeot 2008, sinds 2013 op de markt, is aanzienlijk groter. De auto werd maar liefst 14 centimeter langer en dat belooft veel voor de interieurruimte. De bagageruimte biedt 434 liter inhoud en dat is flink voor deze klasse. Het interieur doet zeer eigentijds aan dankzij een grondige vernieuwing van het infotainment, waarbij vooral het grote, eigenzinnig vormgegeven beeldscherm opvalt en ook het instrumentarium het digitale tijdperk benadrukt.

Groot nieuws is de komst van een volledig elektrische versie. PSA heeft er flink de vaart in, nadat eerder al elektrische versies van de Opel Corsa, Peugeot 208 en DS3 Crossback zijn onthuld. De 136 pk sterke elektromotor in de nieuwe 2008 wordt gecombineerd met een 50 kWh accupakket. Dit leidt tot een actieradius van 310 kilometer (WLTP-norm). Peugeot geeft op de batterijen een garantie van acht jaar of 160.000 kilometer tot 70 procent van het laadvermogen.

De batterijen zijn volledig in de bodem ondergebracht. Hierdoor is de zit- en bagageruimte identiek aan de versies met verbrandingsmotor. Met een thuislader via een conventioneel stopcontact duurt het 16 uur om de auto volledig op te laden. Met een Wall Box of laadpaal is dit in 5 uur en 15 minuten mogelijk, mits gebruik wordt gemaakt van een driefase-aansluiting (11 kW). Gebruik je een éénfase-aansluiting (7,4 kW) dan duurt het 8 uur.

Snelladen kan natuurlijk. De warmteregeling van het accupakket staat het gebruik van 100 kW oplaadmogelijkheden toe. Het accupakket wordt op die manier binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

Volledig scherm
Peugeot 2008 © © PEUGEOT
Volledig scherm
Peugeot 2008 © © PEUGEOT
Volledig scherm
Peugeot 2008 © © PEUGEOT
Volledig scherm
Peugeot 2008 © © PEUGEOT
 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”