Politie: Dodelijk ongeval zelfrijdende auto was niet te vermijden

Het eerste dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto van Uber was hoogstwaarschijnlijk niet te vermijden, ook niet door een automobilist met een gewone auto. Dat verklaart de politie van de stad Tempe, Arizona na het zien van camerabeelden van het ongeluk.

Volgens de eerste informatie van de politie liep de 49-jarige, mogelijk dakloze vrouw plotseling de straat op met een fiets aan haar hand, terwijl even verderop een voetgangersoversteekplaats was. De auto reed weliswaar enkele kilometers te hard, maar uit de video van de auto blijkt dat de vrouw plotseling vanuit de schaduw de weg overstak. ,,Het is duidelijk dat deze botsing in elke modus, autonoom of handmatig, moeilijk te voorkomen was'', aldus politieagente Sylvia Moyr tegen de San Francisco Chronicle.

Menselijke fouten

Uber stopte als gevolg van het ongeluk voor onbepaalde tijd met het testen van zelfrijdende auto’s. Het feit dat 90 procent van de ongevallen te wijten is aan menselijke fouten en dat de technologie van autonome voertuigen dit zou kunnen verhinderen, is een centraal argument van de ontwikkelaars van robotauto's. Tegelijkertijd bereidde de industrie zich door de enorme stijging van het aantal zelfrijdende auto’s al enige tijd voor op een ongeval met dodelijke afloop – puur op basis van de statistieken. Volgens de NHTSA stierven er in 2016 meer dan 37.000 mensen op Amerikaanse wegen.

Volledig scherm
© ABC video