Politie pakte ten onrechte tientallen rijbewijzen af, bestuurders eisen schadevergoeding
De politie Noord-Nederland heeft de afgelopen maanden ten onrechte tientallen rijbewijzen ingevorderd op de ringweg in de stad Groningen. De schadeclaims van gedupeerde automobilisten lopen in de duizenden euro's, aldus RTV Noord.
De automobilisten reden allemaal meer dan 50 kilometer per uur te hard en waren dus in overtreding, maar de politie blijkt te hebben gecontroleerd op een plek waar dat niet mag. Voor de controles gelden strenge regels. Zo mag er bijvoorbeeld niet gecontroleerd worden vlak voor en vlak na een bord waarop de maximumsnelheid wordt aangegeven, omdat automobilisten de kans moeten krijgen om hun snelheid aan te passen.
In totaal raakten tussen oktober en februari 92 automobilisten hun rijbewijs kwijt tijdens lasercontroles op de ringweg. Maar uit onderzoek van RTV Noord en gegevens van het Openbaar Ministerie blijkt dat tientallen controles op incorrecte wijze werden uitgevoerd. Volgens de omroep is in een enkel geval zelfs voor het snelheidsbord gelaserd. Ook die persoon raakte zijn rijbewijs onterecht kwijt.
‘Geen fouten gemaakt’
De afdeling Team Verkeer heeft volgens de politie zelf geen fouten gemaakt. Er zou sprake zijn geweest van een technische storing, doordat in de automatische politiesystemen een verkeerde gps-locatie werd gebruikt. Er valt daardoor nu niet meer te achterhalen of de agenten wel of niet op de juiste plek stonden. Volgens een advocaat van een van de gedupeerden spreken de agenten niet de waarheid. Uit dashcambeelden zou blijken dat de agenten niet op de juiste plek controleerden. Inmiddels zijn al tientallen zaken geseponeerd.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Met video
Hier zit de reservesleutel verstopt voor je autodeur
Dankzij ‘Keyless Entry’ hebben moderne auto’s geen traditionele sleutel meer nodig. Iedere auto heeft echter een verstopte reservesleutel voor het geval er iets is met je afstandsbediening. Maar waar vind je deze en waar stop je 'm in? -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Groot ongeval op A15 bij Sliedrecht-Oost, snelweg na urenlange afsluiting weer vrijgegeven
Op de A15 bij Sliedrecht-Oost zijn vanochtend meerdere voertuigen op elkaar gebotst. De snelweg richting Rotterdam is daardoor urenlang geblokkeerd geweest. Rond 11.00 uur is de weg weer vrijgegeven. Twee personen zijn met naar het zich laat aanzien lichte verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht, Rotterdam -
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
Een powernap na je werk om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt, een overnachting tijdens een vakantierit, of de stoel achterover omdat je bang bent dat je te veel gedronken hebt na een feestje: het lijkt soms een goed idee. Maar mag het eigenlijk wel, slapen in je auto?
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
'Snelheidsbegrenzer’ in nieuwe personenauto's vanaf juli verplicht
In nieuwe auto’s is vanaf 1 juli ISA verplicht: een ingrijpend waarschuwingssysteem voor te snel rijden. Dat wordt gecombineerd met een black box die informatie over de rit opslaat en rijfouten van de bestuurder aan de politie kan doorgeven. -
PREMIUMreportage
De keiharde aanpak van de Noorse verkeerspolitie: ‘Hardrijders zijn misdadigers’
Vanaf morgen mogen we overdag nog maar 100 op de snelweg. Deze site reed mee met de verkeerspolitie in Noorwegen, waar scheuren al jaren taboe is en verkeersboetes oplopen tot astronomische hoogtes.