Volledig scherm

Politieagent geflitst tijdens achtervolging: voorwaardelijke gevangenisstraf

Een politieagent in Zwitserland is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar wegens achtervolging van een inbreker, ondanks dat hij reed met blauwe zwaailichten en sirene.

Een Zwitserse rechtbank kwam tot dit oordeel omdat hij werd geflitst met een snelheid van 126 km/u tijdens de achtervolging van een inbreker in een vijftig-kilometerzone. Dit voorval vond plaats in 2017 en zijn advocaat tekende destijds beroep aan tegen de voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank baseerde zich bij de uitspraak op de zeer strenge straffen voor snelheidsovertreders in Zwitserland, die ook van toepassing zijn op politieagenten. De man was volgens de rechter namelijk niet bezig om mensenlevens te redden, maar ‘slechts’ om een inbreker te achterhalen.

Het is niet de eerste keer dat een politieagent wordt vervolgd voor te snel rijden in Zwitserland. Het Hooggerechtshof vaardigde in 2017 een soortgelijke straf uit tegen een politieagent uit Genève, die een verdachte achtervolgde met 132 km/u. Het overschrijden van de maximale snelheid onder diensttijd moet in verhouding zijn met de risico's, zo betoogde de rechtbank. De politieagent mag daarbij zelf niet levensgevaarlijk handelen.