Volledig scherm
© EPA

Porsche stopt als eerste Duitse merk definitief met de dieselmotor

Porsche is de eerste Duitse autofabrikant die definitief afscheid neemt van de dieselmotor. De focus zal de komende jaren liggen op elektrische, hybride- en benzine-auto's.

,,Porsche zal in de toekomst geen dieselvarianten meer leveren", zegt Oliver Blume, topman van Porsche, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. De fabrikant wil zich in de toekomst concentreren op waar hij goed in is.  ,,Dat is het bouwen van emotionele, krachtige benzine- en hybride-auto's. Vanaf 2019 zullen daar puur elektrische voertuigen aan worden toegevoegd."

Het stoppen met de levering van deze motoren is een directe reactie op het dieselschandaal, bekent de topman. ,,We hebben zelf nooit dieselmotoren ontwikkeld en geproduceerd'', aldus Blume. ,,Toch heeft het imago van Porsche hieronder geleden en heeft de dieselcrisis ons veel problemen opgeleverd." Het Duitse sportwagenmerk betrok de motoren van zustermerk Volkswagen. 

Inmiddels is bekend dat alle dieselmodellen van Porsche sjoemelsoftware bevatten. Daarom stopte het bedrijf enkele maanden geleden al tot nader order met de verkoop van alle dieselmodellen. Nu maakt Blume bekend dat de productiestop een definitief karakter heeft gekregen. Porsche produceerde bijna tien jaar lang dieselvarianten voor  modellen als de Macan, Panamera, en Cayenne.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/