Volledig scherm
© Tesla

Problemen Tesla Model 3 veroorzaakt door robots

Elon Musk heeft toegegeven dat een teveel aan robots de oorzaak is dat de Model 3 nog steeds niet de beloofde productie-aantallen haalt. Er moeten meer mensen aan het productieproces worden toegevoegd, zo zei de Tesla-topman in een interview.

De Tesla Model 3 moet de eerste betaalbare elektrische auto voor de middenklasse worden. Maar vooralsnog worstelt Tesla zwaar met het opstarten van het productieproces. Begin april bleek dat Tesla zijn productiedoelstelling opnieuw niet heeft gehaald. Het Amerikaanse bedrijf vervaardigde eind maart 2.020 elektrische voertuigen per week van dat model. Tesla had eerder aangegeven dat dat er aan het einde van het eerste kwartaal 2.500 per week moesten zijn. In totaal zijn er naar schatting wereldwijd al meer dan een half miljoen exemplaren van de Model 3 besteld.

'Mijn fout'

Elon Musk ging bij het programma CBS This Morning in op de problemen bij het opkrikken van de productie van de Model 3. Daarbij werd Musk gevraagd naar de kritiek van auto-experts dat Tesla bij de eindassemblage te veel heeft vertrouwd op automatisering. ,,Ja, daar ben ik het mee eens”, gaf Musk aan. Later op de dag kwam Musk via twitter terug op de discussie over inzet van robots. ,,Inderdaad, Tesla heeft een fout gemaakt met excessieve automatisering. Om precies te zijn: dat was mijn fout. We hebben het belang van menselijke arbeid onderschat.”

Bizar complex

Er zou te veel worden vertrouwd op robots, en te weinig op menselijk personeel. Dat automatiseringsproces beschrijft Musk als een ‘bizar complex van lopende banden’. Inmiddels zou het productieproces zijn aangepast, nadat Tesla ontdekte dat het slecht functioneerde. Overigens noemt Musk de complexe technologie die nodig is voor het maken van de Model 3 ook als reden voor de trage productie. Musk geeft sinds begin dit jaar direct leiding aan de productie van de Model 3. Hij heeft nachten doorgebracht in de fabriek om te zorgen dat doelen worden gehaald.