Volledig scherm
De eindinspectie van de productielijn van de Audi e-Tron in Brussel © Audi AG

Productie elektrische Audi's blijft achter door gebrek aan accu's

De Brusselse Audi-fabriek kan dagelijks de helft minder elektrische Audi's e-Tron produceren dan gepland, omdat er een tekort is aan de benodigde accu’s. Dat meldt de regionale Duitse omroep Bayerischer Rundfunk op basis van bronnen bij toeleveranciers en fabrieksmedewerkers.

De omroep meldt dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat dagelijks zo’n 300 Audi's e-Tron van de band zouden rollen, maar dat zijn er momenteel ongeveer 150. Volgens de bronnen krijgt Audi onvoldoende accu’s van zijn leverancier LG Chem. Dat bedrijf zou momenteel onvoldoende accu’s uit de Poolse fabriek aanleveren. Audi heeft eerder al een conflict gehad met LG Chem, waarbij de Zuid-Koreaanse accufabrikant de prijzen met tien procent zou hebben verhoogd.

Audi wilde geen commentaar geven op de berichten. Een woordvoerder van de autofabriek gaf wel aan dat er bij elk nieuw model dat in productie gaat uitdagingen om de hoek komen kijken. Volgens de woordvoerder gaat het daarbij om een samenspel met ontwikkelingspartners en leveranciers, waarmee de problemen worden opgelost.

De Belgische krant De Tijd meldt dat vanuit Belgische vakbonden wordt bevestigd dat de accu-aanvoer nogal fluctueert en dus niet vlekkeloos verloopt. De vertragingen vanuit de Poolse fabriek van LG Chem zouden onder meer te maken hebben met het feit dat de cellenproductie onlangs van Zuid-Korea naar Polen is verplaatst, waardoor ze opnieuw moesten worden gekeurd.

Naar verluidt zouden er al 20.000 reserveringen zijn geplaatst voor de nieuwe, volledig elektrische SUV van Audi. De levertijd zit nu rond de vijf maanden. De eerste e-Tron rolde in de Brusselse fabriek in september vorig jaar van de band. Vanaf eind vorig jaar zijn de eerste leveringen begonnen en ook in Nederland staat hij sinds kort in de showrooms.