Volledig scherm
© ANP

Racen met je hersenen

Een raceauto op afstand besturen met de kracht van je hersenen? Dat kan, zegt Vodafone. Vanaf 19 mei zijn er in twaalf winkels regionale races in de zogenoemde Formula Brain-competitie. De beste brainracers plaatsen zich voor de finale op 20 juni op Circuit Lelystad.

Een computer besturen met de hersenen kan al langer, maar op afstand racen met hersenkracht is nieuw: Vodafone spreekt van een wereldprimeur. Met behulp van een 4G-livestream krijgen deelnemers het gevoel alsof ze achter het stuur zitten van een raceauto die je op afstand bestuurt. Hoe beter de deelnemer zich focust, hoe sneller de auto gaat.

Virtueel circuit

Iedereen kan vanaf 19 mei de kracht van zijn of haar hersenen testen. In twaalf Vodafone-winkels kunnen deelnemers op een virtueel circuit in de Formula Brain game een rondetijd neerzetten. Op 20 juni nemen de snelste coureurs het tegen elkaar op in de finale op het Circuit Lelystad met een echte auto.

Headset

Het systeem om met de hersenen te racen heeft Vodafone samen ontwikkeld met een team uit de Formule Student raceklasse. Op een racecircuit wordt de hersenactiviteit van de coureur gemeten door een headset met speciale sensoren. De headset meet de hersenprikkels van de deelnemer. Die prikkels zijn beïnvloedbaar door sterk te focussen, waardoor de signalen, die via het 4G-netwerk naar de fysieke raceauto worden gestuurd, krachtiger zijn. Daardoor gaat de wagen sneller over het circuit. In een 4G-livestream op schermen raast het circuit aan de deelnemer voorbij, zodat de ervaring echt lijkt.