Volledig scherm
© ANP

Range Rover minst betrouwbaar, Honda het meest

Het automerk Land Rover/Range Rover scoort slecht als het gaat om betrouwbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van een autoverzekeraar en het magazine What Car? onder meer dan 50.000 auto's die tussen drie en acht jaar oud zijn. In de lijst van meest betrouwbare auto's overheersen voornamelijk Aziatische merken, met Honda op één.

71 procent van de auto's van Land Rover/Range Rover bleek ieder jaar minstens één ernstig mankement te vertonen waardoor de auto gerepareerd moest worden. Honda scoort het best: bij dat merk kreeg slechts één op tien eigenaars jaarlijks af te rekenen met autopech dat verholpen moest worden in een garage. De gemiddelde kilometerstanden op de tellers van de onderzochte wagens kwamen overeen. Dus het argument dat er met bepaalde merken meer gereden wordt en daarom sneller reparatie nodig is, blijkt niet te kloppen.

Zeven jaar op rij
Honda staat al zeven jaar op rij op nummer één bij de jaarlijkse test van het blad. Ook opvallend is dat de Duitse topmerken het er behoorlijk bekaaid vanaf brengen. Volkswagen zit nog in de middenmoot, maar BMW, Audi en Mercedes bungelen onderaan. Van de Franse merken behaalt Renault een magere score. 

Bij Range Rover blijken vooral de duurdere modellen en het Range Rover Sport-model probleemkinderen. Het type Freelander, die met 24  procent wél goed scoort, krikt het gemiddelde van het luxe-merk nog wat op. Verder scoort ook het Italiaanse paradepaardje Alfa Romeo slecht. 30  procent van de keren dat een Alfa Romeo wordt binnengebracht die ouder dan drie jaar is, blijkt dat het om problemen met de ophanging gaat. Renault blijkt meester te zijn als het gaat om de meeste electrische problemen.

Lijst met meest betrouwbare auto's:
1) Honda
2) Toyota
3) Lexus
4) Suzuki
5) Subaru
6) Hyundai
7) Mazda
8) Mitsubishi
9) Chevrolet
10) Nissan
11) KIA
12) Ford
13) Skoda
14) Citroën
15) Peugeot
16) Daewoo
17) Smart
18) Mini
19) Fiat
20) Seat
21) Volkwagen
22) Volvo
23) Porsche
24) Opel
25) BMW
26) Audi
27) Rover
28) Jaguar
29) Mercedes
30) MG
31) Saab
32) Chrysler 
33) Renault
34) Jeep
35) Alfa Romeo
36) Land Rover
37) Range Rover