Record: duurste nieuwe auto ooit verkocht voor 17 miljoen euro

Van de nieuwe Bugatti, vervaardigd uit carbon en andere exclusieve materialen, wordt maar één exemplaar gemaakt, dat bovendien bijna 17 miljoen euro kost. Hoewel de auto pas in 2021 klaar is, is hij nu al verkocht, aldus The Verge. Daarmee is het de duurste nieuwe auto ooit.

Het was even met de ogen knipperen op de auto- en motorshow in Genève, toen Bugatti er zijn nieuwe model La Voiture Noire voorstelde. Zwart, gemaakt uit carbon en peperduur. 18,9 miljoen dollar (16,8 miljoen euro) kost het ding. Bovendien zal het nog 2,5 jaar duren voor de auto, waarvan maar één exemplaar gemaakt zal worden, af is. Bugatti moet immers eerst nog uitvissen hoe de Bugatti precies ontworpen en gehomologeerd moet worden.

Volledig scherm
© Bugatti

Duurste ooit

Autofanaten kunnen voor dat bedrag verschillende Ferraris McLarens en Lamborghini’s kopen, waar ze bovendien meteen mee kunnen rijden. En toch is de Bugatti al verkocht. Daarmee is het nu al de duurste wagen ooit. Bugatti heeft de identiteit van de koper niet vrijgegeven, maar het zou naar verluidt gaan om Ferdinand Piëch. De nu 81-jarige voormalige voorzitter van de raad van toezicht van Volkswagen Groep is tevens kleinzoon van Ferdinand Porsche. Hij vervulde vele topfuncties binnen Porsche en VW.

Volledig scherm
© EPA

Een exclusieve Bugatti kopen, voor welke prijs dan ook, is voor multimiljonairs hetzelfde als aandelen aanschaffen, vertelt Achim Anscheidt, design directeur van Bugatti, aan The Verge. De klanten van Bugatti zijn het volgens hem gewend om hun jachten en vliegtuigen zelf te ontwerpen. Bovendien, zo voegt Anscheidt toe, ,,is dit niet zo buitensporig als je het vergelijkt met de kunstsector.”

Volledig scherm
© REUTERS

Omgekeerde curve

De waarde van de Bugatti van 17 miljoen euro zal namelijk hoogstwaarschijnlijk een omgekeerde curve beschrijven van een gewone auto: zodra hij geleverd wordt, zal de waarde toenemen. Na pakweg 20 jaar zal dit exemplaar vermoedelijk nog exceptioneler zijn. Niemand zou het immers aandurven om achter het stuur te kruipen.

De enorme prijs heeft La Voiture Noire  overigens enkel en alleen te danken aan het smaakvolle ontwerp en vooral aan de schaarste. Ten opzichte van de Chiron - waarvan de auto is afgeleid -bracht Bugatti immers geen enkele verbetering aan qua prestaties of anderszins.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS