Rekeningrijden: dit gaat het je ongeveer kosten
De kans dat we in 2030 per gereden kilometer gaan betalen is groot. Een eerste berekening toont wat deze kilometerheffing grofweg gaat kosten.
In 2030 vervalt de huidige motorrijtuigenbelasting. Daarvoor in de plaats komt een zogeheten kilometerheffing, waarbij je betaalt naargelang het aantal kilometers dat je dat jaar hebt gereden. Geen vast bedrag dus meer, maar variabele kosten. Volgens VVD-minister Harbers is dat systeem eerlijker. ,,In het dagelijks leven betaal je ook voor wat je gebruikt", zo zei hij eerder tegen deze site. ,,Denk aan je boodschappen en je kleding. Automobilisten betalen straks niet meer voor het bezit van hun auto, maar voor het gebruik ervan.”
4 cent per kilometer
Wat dat precies voor de automobilist betekent was nog niet helemaal duidelijk, maar een eerste berekening van NRC geeft wel een indicatie van wat dit betekent voor de portemonnee van automobilisten. Kijkend naar de huidige situatie, zou het zo’n 4 cent per kilometer gaan kosten. NRC komt tot dat bedrag door de wegenbelasting-inkomsten van 2021 te delen door het aantal gereden kilometers. De kilometerheffing wordt namelijk ‘budgetneutraal’ ingevoerd en dat betekent dat er hetzelfde mee binnenkomt als nu met de motorrijtuigenbelasting. Vorig jaar was dat zo’n 4 miljard euro en Nederlanders reden in 2021 gezamenlijk 103,4 miljard kilometer. Dan kom je dus op (naar boven afgerond) 4 cent per kilometer uit.
Gemiddeld 424 euro per jaar
Op jaarbasis kom je dan gemiddeld uit op zo'n 424 euro. Vorig jaar reed een gemiddelde Nederlandse personenauto namelijk 10.600 kilometer. Maar wanneer je 30.000 kilometer per jaar rijdt ben je dus 1200 euro per jaar kwijt. Met de huidige wegenbelastingtarieven ben je nu zo’n bedrag (vast) kwijt als je een benzineauto rijdt in de gewichtscategorie van 1751 tot 1850 kilo. ‘Veelrijders’ worden dus al betrekkelijk snel stevig geraakt in de portemonnee met het rekeningrijden.
‘Iedereen gaat hetzelfde betalen’
Het maakt overigens niet uit in wat voor auto je rijdt, iedereen gaat hetzelfde betalen. Dat is voorlopig althans het plan. Nu ben je dus bijvoorbeeld nog gunstiger uit qua wegenbelasting als je een benzineauto rijdt dan als je een diesel- of lpg-voertuig bezit. EV-rijders betalen zelfs helemaal geen wegenbelasting. Dat onderscheid komt te vervallen, omdat er een gat in de begroting van 5 miljard euro dreigt te ontstaan naarmate er meer mensen elektrisch gaan rijden en er niets verandert, met name door teruglopende inkomsten uit de brandstofaccijnzen. ,,Dat kunnen we ons niet veroorloven", aldus Harbers.
‘Uitstootcomponent bij rekeningrijden’
Ingewijden zijn ervan overtuigd dat er op een gegeven moment een uitstootcomponent komt. In dat geval zijn eigenaren van oudere auto’s met brandstofmotoren straks aanmerkelijk duurder uit dan die van een emissievrije auto.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Rekeningrijden pakt oneerlijk uit voor lagere inkomens
Dat automobilisten meer gaan betalen voor het gebruik van hun auto en minder voor het bezit ervan, is een prima principe. Maar de manier waarop het kabinet nu het al zo vaak mislukte rekeningrijden-project wil invoeren, pakt oneerlijk uit voor lagere inkomens, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUM
Belgische automobilist rijdt bewusteloos 25 kilometer door met cruisecontrol en rijstrookbewaking
Een Belgische automobilist heeft gisterochtend in zijn Renault Clio 25 kilometer op de snelweg afgelegd tussen Genk en Halen terwijl hij bewusteloos was. Door de cruisecontrol en ‘Lane Assist’, een techniek die de auto tussen de lijnen houdt, kon de auto zelfstandig op de weg blijven. Twee politieteams wisten de auto uiteindelijk te vertragen door voor de Clio te gaan rijden. -
Rekeningrijden in 2030
Automobilisten moeten betalen voor elke gereden kilometer, ook als het buiten Nederland is
Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat het kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.”
-
PREMIUM
Primeur met trajectcontrole bij wegwerk A12 Utrecht levert 5264 boetes op (in één maand)
Meer dan vijfduizend boetes in een maand. De unieke trajectcontrole die op de A12 de snelheid in de gaten houdt rond wegwerk aan de Galecopperbrug in Utrecht draait op volle toeren. ,,Deze primeur is voor herhaling vatbaar.” -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.
245 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSina Hogeboom
harm Directeur
Maria Klundert
Harry Heijer
Jan Kuiper