Volledig scherm
In de nieuwe Nissan Leaf hoeft het rempedaal al bijna niet meer te worden gebruikt. © Nissan

Rempedaal verdwijnt uit de auto

Het rempedaal dat sinds mensenheugenis in elk auto te vinden is, wordt overbodig. Dankzij slimme elektronica kan het gaspedaal de functie van het rempedaal volledig overnemen. In de nieuwe Nissan Leaf gebeurt dat in stadsverkeer al in 90 procent van de situaties.

Deze elektrische auto is uitgerust met - wat Nissan noemt – het e-Pedal. Zodra dit – na een druk op de knop – is ingeschakeld, remt de auto op de motor af en wordt tegelijkertijd automatisch het remsysteem in werking gebracht. Als de bestuurder het gaspedaal vervolgens niet meer aanraakt, komt de auto vanzelf tot stilstand. En dat gebeurt desnoods ook tijdens het stijgen of dalen op een helling.

Het systeem is vooral bedacht om zo veel mogelijk energie uit de remkracht te winnen. In een elektrische auto is het immers belangrijk dat er op alle mogelijke manieren stroom voor de batterijen wordt opgewekt. Maar een bijkomend voordeel van het e-Pedal is dat autorijden nu met slechts één pedaal mogelijk wordt. Want elektrische auto’s hebben standaard een automatische versnellingsbak en dus ook al geen koppelingspedaal.

,,Binnen een paar jaar kunnen we het rempedaal definitief uit auto’s weglaten,’’ voorspelt ingenieur Simon Mitchell, de ontwikkelingschef van de nieuwe Nissan Leaf. ,,Maar de remmende werking van het systeem is nu nog te beperkt voor een noodstop. Opzettelijk, want we willen de consument eerst aan deze technologie laten wennen. Als je bijvoorbeeld een kruising of andere auto nadert, wil je natuurlijk liefst zelf de remafstand bepalen. Toch zal dat binnenkort niet meer nodig zijn, omdat de radar en camera steeds vaker die functie van de bestuurder zullen overnemen. Zij zorgen er straks voor dat de auto tijdig en krachtig genoeg remt, om botsingen te voorkomen.’’

Wel even wennen

Rijden met het e-Pedal is wel even wennen. Doordat de auto telkens flink afremt zodra je het gaspedaal los laat, lijkt het soms alsof je in een botsautootje zit. Niet alle passagiers zullen dat waarderen. Overigens heeft ook de elektrische BMW i3 al een dergelijk gaspedaal en hetzelfde geldt voor de nieuwe, elektrische Jaguar i-Pace die later dit jaar te koop zal zijn. 

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.