Renault Alpine A110: grommen naar Porsches
Alpine is terug. Het merk van de nietige reuzendoders uit de jaren zestig heeft opnieuw een lichte, beweeglijke en snelle coupé op de markt gebracht. Een auto die qua concept eigenlijk nergens op lijkt, behalve op zijn voorganger uit de jaren zestig.
De originele A110 was een nietig sportwagentje met een in aanvang 1100 cc metend blokje, dat zich desondanks ontpopte tot reuzendoder in de rallywereld. De bekendste overwinning was die van de Rally van Monte Carlo in 1971 met als bestuurder de uit Zweden afkomstige Ove Andersson. Maar daar zou het niet bij blijven. Nadat Renault Alpine volledig had overgenomen, werd de auto ingeschreven voor het Wereldkampioenschap Rally en werd de A110 in 1973 de eerste auto ooit die het Wereldkampioenschap won. Dat kwam grotendeels door zijn fiberglass carrosserie en uitstekende pk/gewichtsverhouding.
Dieppe
Alpine produceerde tot halverwege de jaren negentig nog opvolgers van de A110 onder de namen A310 en A610, maar daarna werd het stil in Dieppe. Ruim 22 jaar werd er in de fabriek in Normandië geen enkele auto onder de merknaam Alpine geproduceerd. Tot de wereld in 2014 een conceptversie te zien kreeg van een herinterpretatie van de sportwagen. Helaas liet de techniek langer op zich wachten. Anno 2018 kunnen we eindelijk rijden met de auto die in veel opzichten lijkt op zijn voorganger. Het gewicht van de nieuwe Alpine A110 kon namelijk beperkt blijven tot 1.080 kilo dankzij een volledig uit aluminium vervaardigde carrosserie. Maar ook de geluidsinstallatie van Focal inclusief luidsprekers weegt zes kilo minder dan gebruikelijk. Brembo heeft in de vorm van aluminium remklauwen met geïntegreerde automatische handrem ruim acht kilo bespaard. Sabelt leverde de 13 kilo wegende kuipstoelen, hetgeen minder dan de helft is van de exemplaren in de Mégane RS. Ook de Otto Fuchs-wielen zijn extreem licht en het minimalistische interieur is opgebouwd uit onder meer aluminium, nappaleder en koolstofvezel.
Middenmotor
Gebleven zijn de kenmerkende lijnen van de oer-A110 uit 1963. Het gaat dan om het front met dubbele koplampen, de naam Alpine in losse lettertjes en de nerven die over de neus lopen. Aan de zijkant zit een karakteristieke belijning die nog verwijst naar de tijd dat de koellucht via roosters net voor de voorwielen de motorruimte in werd geleid. De bolle achterruit is ook typisch A110, net zoals het korte klepje. Daar zat vroeger de motor achter, maar die verhuist bij deze nieuwe oplage naar een plek in de middenpositie net voor de achteras. Deze middenmotor opstelling levert een veel betere gewichtsverdeling op. Staartlastig kan je de Alpine nu daardoor niet meer noemen, ondanks dat 56 procent van het gewicht op de achteras leunt.
Diffusor
Voor de aandrijving zorgt een splinternieuwe 1,8 liter turbomotor. De ingenieurs van Alpine hebben het blok samen met hun collega's van Renault Sport voorzien van een eigen inlaatspruitstuk, turbo, uitlaatsysteem en motormanagement. In de A110 is de viercilinder daarmee goed voor 252 pk en een koppel van 320 Nm. Menig hot hatch biedt meer, maar dankzij het lage gewicht kan de Alpine in slechts 4,5 seconden naar 100 km/u accelereren. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, waarbij de A110 dankzij een vlakke onderkant en functionele diffusor geen ontwerptechnisch onhandige spoilers nodig heeft. De motor is gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling van Getrag. De overbrengingsverhoudingen en transmissiesoftware zijn specifiek voor de Alpine aangepast.
Voltreffer
Het recept blijkt een voltreffer. De auto stuurt zeer direct en hangt op plezierige wijze mee in de bochten. Een auto die vlak blijft voelt wellicht nog sportiever aan, maar is tevens veel gevaarlijker in het zogeheten grensbereik. De gunstige gewichtsverdeling dankzij de middenmotor zorgt ervoor dat de auto in de bochten nauwelijks van de wijs te brengen is. Daar waar zijn voorganger al bij de geringste lastwissel dwars op de weg stond, kun je in de nieuwe A110 halverwege de bocht van je gas af zonder dat je achterzijde de voorkant van de auto inhaalt. Dat wordt helaas niet alleen veroorzaakt door de magie van de middenmotor, want de torque vectoring – elektronische remingrepen om de auto in het gareel te houden – draait overuren op bochtige bergweggetjes. Met als gevolg dat oververhitting van de remmen op de loer ligt.
1.050 kilogram
Aan de auto zelf ligt het niet. We menen zeker te weten dat je het een hoop sportwagens uit hogere segmenten zeer lastig kunt maken op een gemiddelde Alpenpas. Maar dat wil niet zeggen dat de Alpine een onbezorgde toekomst wacht. Want enkele retro-voorgangers van de Alpine – zoals de New Beetle van Volkswagen, de nieuwe Ford Thunderbird en Chrysler Crossfire – verkochten in het eerste jaar als een malle, maar verwerden daarna al snel tot de winkeldochters van de auto-industrie. Bovendien koop je voor het bedrag van een rijk uitgeruste Alpine ook een kale Cayman en dat is toch een iets volwassener aanvoelende auto.
Stam en Munsterhuis
De echte liefhebbers hebben vorig jaar al ruimschoots ingetekend op de 67.500 euro kostende Première Edition uitvoering. Deze in een oplage van 1.955 gebouwde variant – een verwijzing naar het oprichtingsjaar van Alpine – was daardoor binnen vijf dagen uitverkocht. De reguliere uitvoeringen, die naar de namen Pure en Legende luisteren, gaan circa 62.000 euro kosten. Inschrijven voor beide uitvoeringen kan nu al, maar de auto's zullen pas een jaar later worden afgeleverd. De Alpines zullen uiteindelijk via de twee Alpine Centers van ons land – Stam in Soestdijk en Munsterhuis in Hengelo – bij Nederlandse klanten terechtkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De oplossing voor foutgeparkeerde scooters? ‘Midden op de stoep, dat is toch asociaal’
Het is een grote ergernis voor velen: schots en scheef geparkeerde deelscooters die de stoep, een fietspad of uitrit blokkeren. Een beloning moet parkeeroverlast verminderen, hoopt Vlaardingen met de komst van Check. Volgens deze verhuurder is het een succesvolle aanpak: ‘In andere steden daalde daardoor het aantal klachten’. -
PREMIUM14
Verkeer in Rotterdam staat muurvast en dat zorgt voor woedende bestuurders: ‘Sommigen hebben schijt aan alles’
Automobilisten, die tijdens de spits de Westzeedijk opslaan richting Vasteland, komen soms muurvast te staan. De vertragingen door werkzaamheden aan het tramspoor en de weg, liepen deze week op tot anderhalf uur. ,,Vertragingen in de spits zijn niet te voorkomen.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Hoe zit het met het zondagse verbod voor vrachtauto’s?’
‘Vrachtauto’s mogen in Duitsland op zondag de weg niet op’, aldus lezer D. van Kempen in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Hoe zit het met een dergelijk verbod in Nederland?’ -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Waarom het handig is als je de betekenis van dit vreemde verkeersbord kent
Hoewel de betekenis van de meeste Duitse verkeersborden duidelijk is voor iedereen, zijn er ook borden waarbij Duitsers zelf zich achter de oren krabben. Zoals bij dit mysterieuze bord, dat een aanduiding lijkt van een zendmast.
-
PREMIUMMijn Allessie
De pick-up van Thorsten is weliswaar oud maar verre van versleten
Een Chevrolet 3200 Longbed was de gedroomde pick-up van de 54-jarige timmerman Thorsten Ingenkamp. Zo’n klassieke werkauto zou perfect bij hem passen. Twee jaar terug vond hij het exemplaar wat hij in zijn hoofd had. Eentje met een uitstekende carrosserie die hij op het oog ‘oud’ liet maken. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.