René rijdt straks 1100 kilometer per week in een elektrische auto: ‘Benieuwd of dat lukt!’
René Groeneveld woont in Alphen aan den Rijn maar werkt in Nijmegen. Mede door zijn vele woon-werkkilometers mag hij tot het einde van dit jaar een elektrische Hyundai Kona uitproberen, als gasttester van onze autoredactie. ,,Elke dag rij ik zeker 228 kilometer, dus meer dan 1100 kilometer per week. Ik ben heel benieuwd of dat probleemloos lukt zonder mijn vertrouwde dieselauto.”
Delen per e-mail
Het liefste stapt hij voor dag en dauw in de auto. ,,Vaak zorg ik dat ik voor zes uur ’s ochtends op de weg zit: dan is het ten eerste nog wat rustiger op de weg en ten tweede mag je dan nog 130 rijden. Dat vind ik wel zo prettig, voor mijn gevoel scheelt het toch heel wat tijd op de lange ritten die ik maak.” Als logistiek medewerker voor Royal Smit Transformatoren moet René Groeneveld (48) bijna elke werkdag aanwezig zijn op locatie in Nijmegen, waardoor hij elke dag zo’n 228 kilometer in de auto zit. ,,Dat komt neer op zo’n 45.000 kilometer per jaar, en dat is dan alleen nog maar mijn woon-werkverkeer.”
Tot op heden legde René (getrouwd met Annemarie, vader van Isabelle van bijna vijf en Philippe van anderhalf) die afstanden af in een Volkswagen Golf GTD uit 2011, die hij in 2012 als bijna nieuwe auto kocht. ,,Dat is een erg fijne auto, inmiddels staat daar meer dan 211.000 kilometer op de teller.” De komende maanden mag de trouwe diesel-Golf echter even pauze nemen, want zijn baasje krijgt tot eind december de sleutel van een elektrische Hyundai Kona. René is door onze autoredactie geselecteerd als gasttester om te bekijken hoe goed zo’n elektrische auto al inzetbaar is in het ‘normale’, dagelijks leven.
Tegelijkertijd voert de 40-jarige Marleen uit Delft, samen met haar man en drie pleegzoontjes, een vergelijkbare test uit in de eveneens elektrische Hyundai Ioniq. Onderweg houden zij hun bevindingen bij, om die aan het einde van de testperiode met ons allemaal te delen.
Klaar voor elektrisch
De manier waarop René en zijn gezin een auto gebruiken, vormt een interessante uitdaging voor de elektrische Kona. De vader uit Alphen rijdt de komende tijd in de Kona Electric voorzien het grote accupakket met een inhoud van 64 kilowattuur (er bestaat ook een variant met 39 kWh) en dat is op papier één van de best inzetbare elektrische auto’s van het moment. Volgens de fabriek redt de Kona Electric namelijk zo’n 484 kilometer op een volle acculading: in het geval van René meer dan genoeg voor een retourtje Nijmegen. Maar hoe gaat dat zodra je dat vijf keer per week moet doen?
René ziet de komende maanden met vertrouwen tegemoet. ,,Op mijn werk kan ik de auto zonder problemen opladen, dus in principe kunnen de batterijen elke dag netjes vol zijn. Hier thuis hebben we weliswaar een eigen parkeerplaats met ruimte voor een laadpaal, maar die staat er natuurlijk nog niet. Maar Annemarie en ik hebben wel degelijk voorbereidingen getroffen om in de toekomst elektrisch te gaan rijden: zo hebben we al tien zonnepanelen op het dak van ons huis en zijn er laatst nog eens zes bij geplaatst op het dak van de garage. In theorie zijn we er klaar voor, maar in de komende maanden moeten we nog even bekijken hoe we thuis of in de buurt gaan laden.”
Voor de nóg langere ritten staat er altijd nog de stationwagon van Annemarie voor het huis. Mocht de vakantie van het gezin Groeneveld dit jaar nog doorgaan, is de kans groot dat die reis niet met de elektrische auto wordt ondernomen, zo voorspelt René: ,,Annemarie heeft een Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI als leaseauto en die is als gezinsauto toch beter bruikbaar. Zojuist heb ik geprobeerd om de kinderzitjes achterin de Hyundai te plaatsen, maar met twee opgroeiende kleine kinderen kom je toch echt wel wat ruimte tekort in de Kona. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe het gaat als de kinderwagen én de boodschappen wilt vervoeren: ik verwacht best wat uitdagingen op dat vlak.”
Stevig doorrijden
Afgezien van de beperkte ruimte in de Kona (één van de bekende minpunten aan een verder erg prettige elektrische auto) heeft de Hyundai René na de eerste ritten al goed weten te overtuigen. ,,Ja hij rijdt echt heel prettig! Vooral de prestaties zijn niet heel slecht, moet ik je zeggen. Hij levert met 204 paardenkrachten iets minder vermogen dan mijn Golfje (‘die had standaard 179 pk maar ik heb hem gechipt naar 215 pk’) maar er zit echt meer dan genoeg pit in. Hoewel ik echt wel een nette rijder ben, hou ik er wel van om stevig door te rijden dus dat komt goed uit. Ik stoor me mateloos aan automobilisten die onnodig links of op de middelste rijstrook blijven hangen.”
Tijdens de testperiode van zes maanden doet René zijn vertrouwde Golf overigens niet de deur uit. ,,Nee, de GTD ga ik schorsen. Het is een beetje zonde om wegenbelasting te betalen voor een auto waar ik niet mee rijd, maar hij gaat niet weg. Die auto staat er nog super bij, omdat ik hem altijd heel goed verzorg. Hij is in al die jaren bijvoorbeeld nog nooit door de wasstraat gehaald, ik was hem altijd met de hand en ben er heel scherp op dat er geen viezigheid blijft zitten. Daarnaast: de borstels van de wasstraat zie je terug in strepen en kleine krasjes in de lak. Dat vind ik zonde.” Zo te horen is de Kona de komende maanden in goede handen. Na afloop van de test ontdekken we hoe de elektrische Hyundai is bevallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Roetfiltertest wordt tóch onderdeel van apk
Er komt waarschijnlijk toch een verplichte roetfiltertest voor dieselauto’s. De test wordt uitgevoerd bij de apk en wordt vanaf juli volgend jaar in de keuring opgenomen. Anderhalve maand geleden werd een afkeurende motie hierover in de Tweede Kamer nog voldoende gesteund. -
De ultieme praktijktest: ‘mama Marleen’ en haar gezin rijden zes maanden elektrisch
Als fulltime pleegmoeder en oprichtster van een stichting voor pleegkinderen rijdt Marleen Gaiser uit Delft dagelijks veel ritjes door de regio. Tot het einde van het jaar legt de 40-jarige lezeres van deze krant die kilometers af in de elektrische Hyundai Ioniq, als gasttester van onze autoredactie. ,,Ik verwacht vooral hele lage kosten en veel comfort. En ladingen leuke ritjes met onze drie jongens natuurlijk!” -
Elektrische auto’s goedkoper? Deze modellen tipt onze autoredactie
Elektrisch rijden wordt voor particuliere autokopers nu echt interessant, omdat je per 1 juli tot 4000 euro subsidie krijgt op de aanschafprijs. Onze autoredactie tipt enkele interessante modellen, zowel nieuw als tweedehands. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
Zoveel extra brandstof kost het gebruik van je radio, stoelverwarming en telefoonoplader
Zaken als stoelverwarming, verwarmde buitenspiegels en stuurwielverwarming zijn in de winter welkome comfortfuncties in de auto. Maar ze verbruiken extra energie en dus brandstof. De Duitse ANWB heeft omgerekend hoeveel extra je betaalt voor deze stroomverbruikers.
-
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”