Robobus rukt op in Europa: al gaat het niet altijd goed
De autonoom rijdende bus rukt op in Europa. Het gaat hierbij om zogenoemde ‘last mile’ voertuigen: busjes die met een beperkte snelheid van rond de 25 km/uur rijden in stedelijke conglomeraten. Een onverdeeld succes is het nog niet overal.
Elektrisch aangedreven busjes die autonoom rijden en je door middel van een app kunt oproepen, worden gezien als dé oplossing voor het vervoer in de grote steden. Als ze modulair zijn uitgevoerd kunnen ze daarnaast ook worden ingezet voor het goederenvervoer in de stad. Op die manier kan bijna al het vervoer in een stad geheel emissievrij worden.
Toyota in Tokio
Het voertuig dat Toyota momenteel ontwikkelt zal APM (Accessible People Mover) gaan heten en wordt ingezet op de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Het is een volledig elektrische, duurzame en veilige oplossing om maximaal zes personen over een relatief korte afstand te vervoeren. In Tokio gebeurt dat in het kader van ‘Mobility for All’. De voertuigen zijn beschikbaar voor atleten, medewerkers en bezoekers en zijn ook geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking.
Toyota wil tijdens de Spelen ongeveer 200 exemplaren van de APM inzetten om het vervoer van bezoekers en personeel rond verschillende faciliteiten te ondersteunen. Voorbeelden zijn plekken waar evenementen en/of wedstrijden worden gehouden en het olympisch dorp waar de sporters zijn ondergebracht.
Ligier Easymile EZ 10 in Duitsland
In een Duits dorpje, in de buurt van Berlijn, is vorige week begonnen met een pilot waarbij een soortgelijk busje autonoom pendeldiensten tussen het station en het centrum uitvoert. Dit gebeurt onder regie van het DEKRA Technology Center. Dit busje rijdt zonder bestuurder op de openbare weg. Wel is er een begeleider aan boord die eventueel in kan grijpen. DEKRA meldt dat er binnenkort nog een tweede pilot wordt gestart.
Nederland
Per 1 juli is de ‘Experimenteerwet’ van start gegaan. Dat houdt in dat zelfrijdende auto’s onder zeer strikte voorwaarden op de openbare weg mogen worden getest. Hierbij gaat het om testritten met autonoom rijdende voertuigen zonder bestuurder. De aanvraag voor zo’n experiment voor zo’n test dient te worden beoordeeld door de RDW, de politie, de wegbeheerder en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Er wordt in Nederland overigens al langer getest met zelfsturende busjes, maar dan mét bestuurder. Zo rijdt er al een hele tijd een busje tussen het Ommelander Ziekenhuis en de bushalte aan de Molenstraat in Scheemda. In Den Haag is er al een proef met een shuttlebusje zonder bestuurder van de Leyweg naar het Haga-ziekenhuis. Ook gaan er vanaf volgend jaar zelfrijdende elektrische minibussen rijden tussen de OV-halte Meijersplein en de terminal van Rotterdam The Hague Airport. Ook in Drimmelen loopt er sinds begin deze maand een pilot.
Keerzijde
Autonoom rijden staat niet meer in de kinderschoenen, maar het is en blijft techniek en hoe slim er ook van kunstmatige intelligentie gebruik wordt gemaakt, het kan niet altijd goed gaan. In Wenen ging het deze week mis. Daar reed vorige week donderdag een autonoom rijdende bus tegen een voetganger aan. Het autonoom rijdende Navya-busje reed met een snelheid van 12 kilometer per uur tegen een 30-jarige vrouw. Gelukkig heeft de vrouw geen ernstige verwondingen aan het incident overgehouden. De pilot met de autonome busjes is gedurende het onderzoek naar de oorzaak van de botsing tijdelijk stopgezet. Ook in Parijs werd een project beëindigd wegens teveel storingen en te weinig tijdwinst.
Wie is verantwoordelijk als een zelfrijdende bus of auto een ongeluk veroorzaakt? Bekijk het antwoord hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
71
Benzineprijs daalt naar niveau van voor de Oekraïne-oorlog
Het wordt al een tijdje steeds goedkoper aan de pomp en vooral de benzineprijs lijkt nu snel te dalen. Inmiddels is een liter benzine goedkoper dan voor de Russische invasie in Oekraïne. Diesel is nog wel duurder dan begin dit jaar. -
Baden tijdens het laden: Tesla zet zwembad naast superchargers in Duitsland
Tesla wil het opladen van de auto voor klanten leuker maken tijdens de verplichte reisonderbreking. Een eerste aanzet wordt gegeven door het plaatsen van een zwembad bij een van de grootste Tesla-laadstations ter wereld. -
Autonome bus rijdt voetganger aan in Wenen, experiment ook in Parijs gestopt
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is donderdag een autonoom rijdende bus tegen een voetganger gereden. Tegelijkertijd werd bekend dat in Parijs wordt gestopt met de service. Beide zaken staan los van elkaar. -
PREMIUM
Dankzij Eindhovense chips kunnen Chinezen rijden in een robotaxi, zónder chauffeur dus
Een taxi die inzittenden netjes aflevert op bestemming, zonder dat er een chauffeur aan te pas komt. Vanaf maandag kan het in twee Chinese steden, dankzij chips van NXP uit Eindhoven.
-
PREMIUM13
Dankzij deze uitvinding word je (als het goed is) nooit meer aangereden door een auto op het zebrapad
Een oversteekplaats die oplicht zodra voetgangers en fietsers er gebruik van maken: dat is een gloednieuwe uitvinding van BAM Infra Nederland uit Gouda. Die moet ervoor zorgen dat bestuurders deze kwetsbare verkeersdeelnemers niet meer over het hoofd zien. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.