Volledig scherm
© Ford

'Robocop op wielen' gaat zelfstandig boetes uitschrijven

Het Amerikaanse automerk Ford werkt aan een autonome politiewagen. Die kan geheel zelfstandig patrouilleren, overtredingen vaststellen en boetes uitschrijven.

Dat blijkt volgens de Britse krant The Sun uit diverse patentaanvragen van Ford. Dankzij camera’s, sensoren en een internetverbinding zou de politiewagen zelfstandig kunnen patrouilleren. Het prototype zou zelfs boetes kunnen uitschrijven. Ook kan de auto meekijken met verkeerscamera’s boven de weg.

Volledig scherm
Beelden van de patentaanvraag van Ford voor een autonome politie-auto © Ford

Het autonome voertuig kan in de nabije toekomst geheel zelfstandig op de openbare weg rondrijden om verkeersovertredingen vast te stellen. Als een bestuurder een fout begaat, kan de politiewagen hem vragen om te stoppen. Het systeem leest de nummerplaat en kijkt via internet naar het verleden van de bestuurder. Daarna kan de auto beslissen om een boete uit te schrijven of een waarschuwing te geven.

Volledig scherm
Beeld van een deel van de patentaanvraag van Ford voor een autonome politie-auto © Ford

Met  behulp van kunstmatige intelligentie kan de auto zich op gevaarlijke plekken achter een boom positioneren om op zoek te gaan naar bestuurders die een overtreding begaan. Dankzij deze politie-Ford kunnen menselijke agenten worden vrijgemaakt voor belangrijkere taken. 

Het duurt nog even voor de rijdende Robocop op straat te zien is, maar het feit dat Ford er patent op heeft aangevraagd, betekent dat de ontwikkeling in volle gang is. Grappig detail: in de originele Robocop-film reed de hoofdpersoon rond in een Ford Taurus.