Volledig scherm
De Lagonda Vision, een elektrische concept car van Aston Martin, die aanleiding vormde voor de ruzie © Drew Phillips

Rolls-Royce en Aston Martin gooien met modder naar elkaar

Bij Rolls-Royce en Aston Martin werken doorgaans keurige Britten, die zelden hun emoties tonen en naar buiten toe altijd de schijn ophouden van beleefdheid en eloquentie. Tot nu althans.

Aston Martin koos de aanval door bij monde van designchef Marek Reichman te stellen dat Rolls-Royce vandaag de dag ouderwetse auto’s maakt. Hij omschreef Rolls-Royces zelfs als koetsen waarbij alleen de paarden zijn vervangen door motoren en noemde de modellen van het Britse luxemerk ‘imperfecte verpakkingen voor luxe’. Reichman, nota bene een voormalig Rolls-Royce designer, deed zijn uitspraken in het Britse blad Autocar.

Buckingham op wielen

,,Ik heb gewerkt aan de Rolls-Royce Phantom”, zo vervolgt hij. ,,De opdracht was om Buckingham Palace op wielen te ontwerpen. Maar de wereld is veranderd en de koningen van de deze wereld ook.” Kennelijk heeft Aston Martin weer wat zelfvertrouwen na de onthulling van een futuristisch ogende concept car met de naam Lagonda Vision Concept. De elektrisch aangedreven slee – bedoeld voor klanten die een Tesla te gewoontjes vinden – komt op zijn vroegst in 2021 op de markt.

Amicaal

Rolls Royce-CEO Torsten Müller-Otvös noemde de uitspraken van Aston Martin in de Britse krant Financial Times zeer onprofessioneel. De verhoudingen waren volgens hem tot voor kort altijd ‘amicaal’. Maar daar is hij nu kennelijk ook klaar mee. ,,Aston Martin heeft geen idee heeft hoe ze rijke klanten aan moeten trekken en wat de wensen zijn van onze clientèle”, zo riposteerde hij. ,,Ze begrijpen ons marktsegment niet en zitten qua prijsstelling ver onder onze producten. Sorry dat ik hierover zo bot moet zijn.” We zijn benieuwd waar dit eindigt.