Route 66 in eigen land: spannende roadtrips langs hunebedden, sagen en de strijd tegen het water
Als je liefhebber bent van lekkere roadtrips, zoals de fjordenroute in Noorwegen en Route 66 in de Verenigde Staten, waar kun je dan in coronatijd het best heen rijden? Wat is binnen onze landgrenzen de moeite waard?
Eerst maar een disclaimer: autoroutes in eigen land zitten in het verdomhoekje. Daar zijn redenen voor. In de jaren 60, toen niet alleen geluk maar ook bermtoerisme nog heel gewoon was, stimuleerde de ANWB het recreatieve autogebruik door interessante routes te bewegwijzeren. De auto gold als een symbool van vrijheid, en die moest gevierd. Zondagsrijders maakten ontdekkingstochten en hielden autopuzzelritten in eigen land.
De zeskantige ANWB-routebordjes zijn inmiddels bijna overal verdwenen. De auto wordt door filedruk, ruimtegebrek en luchtverontreiniging in toenemende mate beschouwd als een ‘besmet’ vervoermiddel, dat uit steeds meer stadscentra wordt geweerd. Dat is jammer voor mensen die niet meer mobiel genoeg zijn om te fietsen en toch willen genieten van landschappelijk schoon.
Dat kan gelukkig nog wel dankzij apps en routeplanners. Vier voorbeelden.
Hunebed Highway Drenthe, 60 kilometer
Autopuzzeltocht
Ooit waren ze populair, vandaag de dag moet je goed zoeken om nog wat autopuzzeltochten te vinden. Via puzzeltochtonline.nl kun je autoroutes downloaden voor onder meer de Bollenstreek, de Friese elf steden, Linge en Lek, Texel en Utrechtse Heuvelrug. Het concept is hetzelfde: je moet de antwoorden vinden op de vragen die gaan over bezienswaardigheden langs de route. Wie alle vragen goed beantwoordt, vindt een woord of begrip. De antwoorden zijn ook te vinden via puzzeltochtonline.nl, dus valsspelen kan. Pretbedervend natuurlijk, maar het scheelt wel een hoop autokilometers.
Toen Hein Klompmaker, voormalig directeur van het Hunebedcentrum, de naam ‘Hunebed Highway’ bedacht voor de N34 tussen Coevorden en Zuidlaren, betekende dat, naast een vette knipoog naar de befaamde Amerikaanse Route 66, vooral een manier om toeristische aandacht te genereren voor de blikvangers van Drenthe, de hunebedden dus.
Route 66 is 3940 kilometer lang en staat garant voor dagenlang rijplezier; de in 2018 geopende Hunebed Highway moet het met ongeveer 60 kilometers doen. De hunebedroute kun je dus binnen een uurtje afleggen. Maar dat is niet de bedoeling: langs de route zijn maar liefst 47 van de 52 Drentse prehistorische grafkamers te vinden, en daarmee is de provinciale weg direct een handige wegwijzer naar de grafkamers. Sla dus vooral af van de N34. En stap bijvoorbeeld uit in ‘hunebedwalhalla’ Borger, waar de oudste bouwwerken van ons land (hunebed D21 tot en met D29) te vinden zijn én het archeologisch museum Hunebedcentrum.
Heb je genoeg van al die oude stenen? Duik dan de Drentse bossen in, maak een extra stop in natuurgebied Drouwenerzand (met attractiepark) of zoek het hogerop via een wandeling over het Boomkroonpad. Zoek daarna de N34 weer op, die in deze contreien niet te missen is. Al was het maar omdat de provincie ook bijpassende routebordjes langs de provinciale weg heeft geplaatst (in Amerikaanse stijl, maar dan met Hunebed Highway in rood en N34 in blauw). Er is zelfs een winkel met bijbehorende koopwaar, waaronder een mok, cap, tas en uiteraard een koelkastmagneet. Alle artikelen zijn nog ruim op voorraad, meldt de webshop.
hunebedhighway.nl
Delta Autoroute Zuid-Holland en Zeeland, 475 kilometer
De toeristische Delta Autoroute leidt je vanaf startpunt de Maeslantkering bij Hoek van Holland via Rotterdam en Dordrecht richting de Zeeuwse Deltawerken. De strijd tegen het water voert terug naar een ver verleden - van de verdronken stad Reimerswaal bij de Oesterdam resteert alleen het verhaal nog -, maar is nog springlevend op huzarenstukjes als de Grevelingendam, Brouwersdam en het paradepaardje van de Deltawerken, de Oosterscheldekering.
Neem bij de Oosterscheldekering, de grootste stormvloedkering ter wereld, vooral een pauze bij deltapark Neeltje Jans. Daar wordt, onder meer in 4D (‘Delta Experience’, niet geschikt voor al te tere kinderzieltjes) op indringende wijze uit de doeken gedaan waarom het ook alweer belangrijk is dat Nederlanders droge voeten houden. Eenmaal weer in de auto krijg je, ontspannen rijdend over weer zo’n Zeeuwse dam, brug of kering, misschien niet helemaal het Route 66-gevoel, maar met aan beide kanten water is het wél heerlijk cruisen.
De route is te vinden op knac.nl
Havenstedenroute Friesland, 127 kilometer
Die Elfstedenroute kennen we nu wel: af te leggen per schaats, fiets, auto, step, sup of zwemmend; de Havenstedenroute is een fijne en kortere variant. Op de 127 kilometer lange route is het IJsselmeer nooit ver weg, en met de variatie in landschappen zit het wel snor. Dit is een heerlijke regio om te onthaasten met de bossen van Gaasterland, stadjes als Harlingen, Bolsward, Stavoren (de oudste stad van Friesland), kliffen als Oudemirdumer Klif en het Mirnser Klif en niet te vergeten dorpjes als Piaam, Allingawier en Exmorra waar veel nog lijkt zoals het ooit was. Geen route om serieus gas te geven, meer een trip die schreeuwt om het achter het stuur zitten af te wisselen met de benen strekken.
De route is te vinden op anwb.nl
Sagenlandroute Overijssel, 120 kilometer
Spookhaas, hellehond en de duivel in koeienvel. Nee, die belanden heus niet allemaal automatisch op je motorkap als je lekker rondtoert in Twente, maar deze figuren leven voort in de sagen en legenden van dorpen langs de 120 kilometer lange Sagenlandroute. Een tipje van de sluier: de spookhaas komt uit een volksverhaal waarbij boer Bolhaar op hazenjacht gaat en plots honderden op wraak beluste hazen achter zich aan krijgt.
Rustig rijdend hoef je natuurlijk niet in alle sagen te duiken: gewoon de bordjes volgen kan ook. En vergaap je dan onderweg aan houtwallen, heidevelden en lichtglooiende akkers. De Overijsselse Sagenlandroute is nog één van de vier overgebleven bewegwijzerde ANWB-routes in Nederland, naast de Limburgse Mergellandroute, de Sallandroute en de grensoverschrijdende Hamalandroute.
Na de start van de Sagenlandroute, bijvoorbeeld vanaf Camping De Kuiperberg in Ootmarsum, leiden de karakteristieke ANWB-bordjes de autotoerist onder meer door Denekamp, Deurningen, de ‘vergeten Hanzestad’ Oldenzaal, Weerselo en Tubbergen. Wie bang is om een bordje te missen, kan via de site van de camping (kuiperberg.nl) ook de hele route downloaden en via een app volgen. En stap als grande finale rond in natuurgebied Springendal, iets ten noorden van Ootmarsum, waar temidden van bos, heide, watervalletjes, smalle beken en vijvers het autogeronk opeens ver weg is.
Wie geen genoeg kan krijgen van het fraaie Twentse land, kan in de buurt nóg zo’n oude (grensoverschrijdende) route volgen: de bewegwijzerde Dr. Picardtroute is 140 kilometer lang en is genoemd naar Dr. Johan Picardt, een in Duitsland geboren theoloog en archeoloog die in Coevorden stierf. Ook deze route voert door een gebied waar rust, ruimte en natuurschoon de boventoon voeren, dankzij lichtgolvende, eindeloze akkers en weiden afgewisseld met bossen en beekdalen.
De route is te vinden op anwb.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Zo duur is de grootste en zwaarste caravan ter wereld
Kleine caravans raken steeds meer in zwang, maar in de Verenigde Staten is meer kennelijk nog altijd beter. Daar komt binnenkort een 23.000 kilo wegende en 21,3 meter lange caravan onder de hamer. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Een caravan trekken is een hele kunst: zo doe je het goed
Zeker deze zomer gaan Nederlanders massaal met een toercaravan op vakantie. Autorijden met zo’n aanhanger is nog een hele kunst. ,,Ga bij slingeren vol in de remmen.’’ -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
VIDEO
Met Bella op reis? Zo vervoer je honden (en andere dieren) goed in de auto
De vakantie wordt nóg leuker zodra je favoriete huisdier ook mee op reis mag. Maar hoe doe je dat goed, met je hond (of andere dieren) in de auto? Met deze tips gaat het veiliger én gemakkelijker. -
-
-
PREMIUM
Zo pakt de politie lakse truckers aan: ‘Bij een noodstop was chauffeur gespiest door eigen lading’
Aggregaten, graafmachines, gereedschap: de agenten van de Rotterdamse verkeerspolitie hebben het allemaal al eens van de vrachtwagen zien vallen omdat de spullen niet goed gezekerd waren. Daarom controleren ze daar nu extra op. ,,We horen vaak: ‘Ik doe het al dertig jaar zo, het gaat nooit fout'.” -
Autotest
Waarom de Toyota Prius nu plotseling wél de show steelt
De Toyota Prius had vijf generaties nodig om zich te ontpoppen van lelijk eendje tot mooie zwaan. Het nieuwe model is binnenkort te koop, en dat werd tijd. Want het goudhaantje van Toyota leek de laatste jaren flink wat van zijn glans te hebben verloren.