Ruim 4 op de 10 werknemers willen niet meer dagelijks naar het werk reizen
OnderzoekBijna twee miljoen forenzen zeggen dankzij corona blijvend minder vaak naar hun werk te gaan. Ze willen meerdere dagen in de week thuiswerken, of zelfs alle werktijd. En opmerkelijk: wie met de trein reist, wil liever en vaker thuiswerken. Dat blijkt uit de nieuwe mobiliteitsmonitor van onderzoeksbureau Newcom.
Hoewel het thuiswerkadvies deze maand is geschrapt, zien Nederlanders geen reden om weer als vanouds elke dag naar hun werk te reizen. 1,9 miljoen forenzen zeggen permanent het eigen reisgedrag aan te passen: zo’n 1,5 miljoen van hen willen tot twee dagen thuis blijven werken, als hun werkgever daar open voor staat. En ongeveer een half miljoen werknemers wil zelfs helemaal niet meer naar het werk gaan.
De resultaten staan in de Nationale Smart Mobility Monitor van Newcom, waarvoor ruim 6400 volwassen Nederlanders vorige maand zijn bevraagd. Opvallend is dat met name ov-forenzen het liefst willen blijven thuiswerken. Ruim twee derde kiest daarvoor. In totaal 200.000 treinforenzen willen permanent minder met de trein reizen. Hetzelfde geldt voor 140.000 werknemers die de bus, tram of metro nemen.
Auto
Van de werknemers die met de auto naar het werk gaan, wil ‘slechts’ 55 procent structureel meer thuiswerken. De rest stapt het liefst wel achter het stuur op weg naar de werkvloer. Het gaat om in totaal ruim 1,6 miljoen autoforenzen.
Volgens onderzoeksbureau Newcom willen meer treinforenzen thuiswerken omdat hun reistijd gemiddeld langer is dan die van autoforenzen. ,,De treinforens werkt relatief meer bij overheidsinstellingen en ook in de financiële sector”, aldus directeur Neil van der Veer. Bij deze organisaties mogen werknemers volop thuiswerken.
Thuiswerken
Ruim vier op de tien Nederlandse werknemers zegt al met al in de toekomst blijvend thuis te willen gaan werken. Dat is maar iets minder dan de 54 procent van de werknemers die afgelopen jaar als gevolg van corona daadwerkelijk vanuit huis werkte.
De onderzoekers verwachten dat al het thuiswerken flinke invloed zal hebben op de drukte op de weg en op het spoor. Voorafgaand aan de coronapandemie vervoerden de Nederlandse Spoorwegen 1,3 miljoen reizigers per dag. Als dat er 200.000 minder zijn - met name tijdens de spits - kunnen de spoorwegen hun materieel veel slimmer inzetten. Op de weg nemen files bij minder drukte exponentieel af. 8 procent minder auto’s op de weg scheelt de helft aan files, bleek eind 2020 uit data van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Uit de nieuwe mobiliteitsmeter blijkt ook dat deelvervoer populairder wordt. De afgelopen twee jaar was sprake van een verdubbeling. Zo gebruiken 1,4 miljoen Nederlanders weleens een deelfiets. Het gebruik van deelauto’s neemt eveneens toe: 1,1 miljoen mensen zeggen die weleens te gebruiken. Uit recent onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) blijkt overigens dat dit vooral een papieren uitkomst is. Slechts 200.000 Nederlanders hebben in de afgelopen drie jaar zo’n deelauto minimaal eenmaal gebruikt, dat is 2 procent van het aantal mensen met een rijbewijs.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Dure benzine houdt files weg, ondanks einde coronamaatregelen’
Het verdwijnen van coronamaatregelen doet de files voorlopig niet terugkeren. Het blijft uitzonderlijk rustig op de weg, zien Flitsmeister en de ANWB. Beide vermoeden dat de torenhoge brandstofprijzen een factor zijn. -
De Nederlandse automobilist geeft zichzelf gemiddeld dit cijfer
Maar liefst 35 procent van de Nederlandse automobilisten twijfelt of hij opnieuw zou slagen voor het theorie-examen van het rijbewijs. Dat blijkt uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 van Gaspedaal.nl en AutoTrack. -
PREMIUMvideo
NS-conducteurs blij met einde mondkapje in ov: ‘Reizigers kregen steeds korter lontje’
Vanaf vandaag is het mondkapje na bijna twee jaar niet langer verplicht in de trein, bus, metro en tram. Deze site vergezelde NS-conducteur Thurstan Saridjo (39) op zijn laatste dienst met mondmasker. -
‘Eindelijk duidelijkheid’ voor snorscooters: helmplicht vanaf 1 januari
Het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen is vanaf 1 januari volgend jaar verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ komt. Eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld. -
Alweer een nieuw (Chinees) automerk in Nederland: BYD
Er komt weer een nieuw (Chinees) automerk bij op de Nederlandse markt: BYD, een afkorting die staat voor Build Your Dreams. Importeur van het nieuwe merk wordt Louwman Group, dat al jaren de auto’s van onder meer Toyota, Lexus en Suzuki in Nederland verkoopt.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”
42 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerC.J.H. PIETERSE
Hans Velleman
W. Pool
Frank Nijhuis
Marlies Kesseler-Ponstein